Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens ­ironiska sexlåt

Annons

Jag har aldrig förstått mig på ironi särskilt bra. De ironiska personer jag känner tvingas lägga sin grövsta ironi på hyllan när vi ska umgås. Eller visa med särskilda gester att de menar tvärtemot. Jag inte bara missförstår, jag tycker även att det är ganska tråkigt att prata tvärtemotspråk som de främsta ironianhängarna gör. Därför förvånar det mig att jag är en av de som förstått avsikten med Eric Amarillos missförstådda sommarplåga ”Om sanningen ska fram (vill du ligga med mig då?)”. Jag har naturligtvis tyckt att det har varit en aning jobbigt att få refrängen på hjärnan. Så där mycket på hjärnan att man nynnar högt. Det känns inte alltid så bekvämt att i olämpliga sammanhang nynna fram frågan om någon vill ligga med mig.

Men trots denna tjatiga refräng så har jag omedelbart förstått att det finns en tydlig undertext. Man ska definitivt inte ta denna Amarillo på orden när han sjunger om att spela lägereldsgitarr och ljuga om sin barndom, för att få ligga. För en gångs skull så gick ironin rakt in i mig och jag kunde skratta åt bilden av desperata personer som är villiga att göra allt och lite till för att få någon på fall. För tyvärr så finns det ju ganska många såna personer. Och de blir ju inte färre för att det blir sommar och semester och folk rör sig ute mer än någon annan gång under året. Det är helt enkelt högsäsong för de som vill ut och ragga. I såna tider kan jag inte tänka mig än bättre låt än denna sommarhit. Så istället för att alla brunstiga brister ut i allsång så skulle jag vilja att de som garvar åt detta beteende tog till ton. Och skämtsamt skrattade åt de som beter sig som låtens huvudperson.

Nu tror ni kanske att jag ännu en gång har missförstått ironi. Att jag nu endast tror mig veta låtskrivarens uppsåt. Men jag har belägg. Inför sin medverkan i ”Allsång på Skansen” i tisdags berättade han i en intervju för TT Spektra att det var så frustrerande att killar kommit fram till honom och tackat för att han har berättat hur de ska bete sig för att få ligga. Snopet för en cynisk Amarillo som egentligen menar tvärtom, och istället vill uppmana alla att sluta spela teater och bara vara sig själva. Så nu är det upp till er alla Gävlesinglar att bevisa att ni så klart förstår bättre än att på allvar tro att en 40-årig kille gör en hit om seriösa raggningstips som leder till sängkammaren. Med andra ord, se låten som en ren varningstext. Som man kan skratta lite åt. Och dessutom njuta av. Amarillo har ju en grym Mauro Scocco-röst och den svängiga melodin är definitiv en hit. Men nästa gång han vill ge sig in i relations- och raggningsdebatten så kanske han ska vara mer rakt på sak. För som sagt, ironi är svårt att förstå sig på!

Mer läsning

Annons