Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens nagelbitare

/

Annons

Under 1950-talet rasar det kalla kriget. Amerikanerna har uppfunnit atombomben och visat dess förödande kraft i Hiroshima och Nagasaki. I kapprustningsivern upptäcker Ryssland ett nytt grundämne, E99, som har otroliga krafter.

För att anrika och utforska ämnets egenskaper bygger ryssarna en bas på en ö nära Kamtjatka, Katorga 12. Forskare och deras familjer flyttar till ön för att starta en fullskalig industri kring ämnet, som kan användas till allt från odling av grödor till högteknologiska vapen. Optimismen kring operationen är stor, sen går allt käpprätt åt skogen. Ryssarna förstör basen och dödar samtliga innevånare och har sedan dess förnekat dess existens.

När skräckspelet Singularity sparkar igång spelar du en soldat i ett specialförband som skickas ut för att undersöka mystiska energimätningar på Katorga 12.

När elitförbandet närmar sig ön i helikoptrar slås samtliga fordon ut av en elektrisk puls. Du befinner dig plötsligt ensam och obeväpnad på den övergivna forskningsbasen.

Ensam och ensam förresten, fasansfulla vrål och tecken på våldsamheter pekar på att det i ruinernas skuggor väntar fasor från det förgångna bakom varje hörn.

Singularity är en riktig nagelbitar-shooter, med en science fiction-twist. Till en början försöker du överleva med de vapen som finns till hands, men allt eftersom mysterierna på Katorga 12 rullas upp blir spelandet allt mer intrikat.

Du får bland annat stifta bekantskap med E99-vapen, främst ett bärbart handvapen vid namn TMD (Time Manipulation Device), som bjuder på otroligt kraftfulla egenskaper. Med dess hjälp kan du återställa åldrade och förstörda byggnader till sin forna glans, suga livet ur dina motståndare eller, till och med, resa tillbaka i tiden vid vissa platser där tidssprickor uppstått.

Singularity har en hel del gemensamt med Activisions senaste Wolfenstein-spel. Det innebär samma sköna skräckkänsla, tajta kontroller och briljanta grafik.

Storyn är riktigt välskriven och bjuder på en hel del obehagliga överraskningar.

I likhet med andra action-skjutare från Activision är spelet starkt scriptat. Dör du och tvingas börja om så dyker soldaterna eller de andra upp på exakt samma ställe som vid förra försöket.

Det kan naturligtvis kännas irriterande för fans av fria actionspel, men i mitt tycke gör det inget eftersom det borgar för högt uppskruvat tempo och en svårighetsgrad som kommer att hålla dig i ett skruvstäd.

Vid det här laget har Activision förädlat den här typen av hårdregisserade actionskjutare till fulländning, oavsett om det handlar om mer realistiska spel som Call of Duty eller skräckshooters som Wolfenstein.

Det är bara att lyfta på hatten och tacka för kaffet för Raven och Activision har skapat sommarens kanske häftigaste shooter.

Perfekt sommarnöje när du vill fly solen eller en eftermiddagsskur.

Jens Höglin

Mer läsning

Annons