Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarjobbem: Festival och cancerforskning

Nu har 33 Tierpsungdomar startat ett eget företag. Amanda Hulthén, 19 år, vill bekämpa cancer. Amir Joma, 16 år, planerar en festival i Tierp.

Roligaste sommarjobbet är ett projekt i Tierp i juli för 33 ungdomar mellan 15-19 år. Det ordnas av kommunen och Uppsalaföretaget Indivator. Varje ungdom får 2000 kronor, några dagars kurs i att driva företag och jobbar sedan med en egen idé. Tanken är att ungdomar ska lära sig om företagande.

De 33 kursdeltagarna har nu startat 19 företag.

Amir Joma ska börja på vård- och omsorgsprogrammet i höst på Högbersskolan och bli undersköterska. I sommar är han kvar i Tierp.

– Det händer inte så mycket aktiviter som passar alla i Tierp. Ridning är dyrt, bingo för äldre och fotboll för sportintresserade. Så min plan är att ordna Tierp Festival på Gammelgården 18 juli.

Han tänker att det ska bjudas på musik, dans, loppis och ordnas hoppborg, bingo och matförsäljning.

– Jag vill fixa något som folk längtar till i Tierp. Folk brukar säga att jag ska fixa massa evenemang för jag har många idéer. Men på sikt vill jag jobba inom vården, ambulansförare skulle passa mig. Jag gillar när det händer mycket, säger Amir Joma.

Han har ett motto i livet.

– Att det inte går att blunda. Jag gillar att kunna hjälpa till och se när folk blir glada, säger han.

Även Amanda Hultén är med i Roligaste sommarjobbet. Tillsammans med två andra deltagare planerar hon att sälja armband, fika och hyra ut funballs, bollar som det går att springa i på vattnet, på Berkingebadet i Lövstabruk i sommar. Mest satsar de på att sälja t-shirts till förmån för cancerforskning.

– Vi har flera släktingar och vänner som gått bort i cancer och vi vill stödja forskningen, säger Amanda Hulthén.

Planen är att hon och de andra två i företaget ska tjäna 5000 skattefritt i sommar på företaget.

Några av de andra deltagarna har satsat på fikaförsäljning, trädgårdsarbete och måleritjänster.

– Det här är väldigt lärorikt. Jag planerar att söka jobb inom hotellbranschen i fjällen i höst och då kommer jag ha nytta av erfarenheterna. Annars är jag intresserad av att så småningom studera något naturvetenskapligt vid ett universitet, säger Amanda Hulthén.

Tierp kommunen ordnar även två veckors sommarjobb för ungdomar mellan 16-19 år.