Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarjobbens baksida

Varje sommar får Unionen samtal och mail från frustrerade ungdomar som på ett eller annat sätt har hamnat i en problematisk situation på sitt sommarjobb. I sin iver att få ett av de så eftertraktade sommarjobben är det lätt att tacka ja innan man vet hur villkoren för jobbet ser ut. Att få sommarjobba är rena lyckan för de flesta. Men för vissa kan det tyvärr bli en tråkig upplevelse.

För att undvika missförstånd och framtida diskussioner om din anställning och dina villkor rekommenderar vi dig varmt att alltid få ett skriftligt anställningsavtal. Muntliga avtal gäller visserligen, problemet är att det är svårt att bevisa vad som har sagts om en tvist skulle uppstå. Vi finns alltid till hjälp för våra medlemmar och gör allt vi kan för att lösa situationen till det bättre. Är du osäker på någon punkt i ditt anställningsavtal, kontakta ditt fackförbund.

Lagen om anställningsskydd (Las) är den lag som skyddar arbetstagare vid uppsägningar och avskedanden. I den regleras bland annat uppsägningstider, tidsbegränsade anställningar, hur besked om uppsägning ska skötas och vilka typer av uppsägningar som är giltiga. Las ligger delvis till grund för ditt anställningsavtal och innan du skriver under måste du se till att de viktigaste villkoren finns med. Läs noga igenom vad dina arbetsuppgifter är, vilken lön du får, dina arbetsvillkor och se över dina arbetstider.

Ett kollektivavtal är resultatet av en förhandling mellan fackförbund och arbetsgivare som omfattar alla anställda. Kollektivavtalet reglerar bland annat avsättningar till tjänstepension, försäkringar, ersättning för arbete på kvällar och helger, övertidsersättning, sjuklön från och med den 15:e dagen och föräldralön. Anställs du på en arbetsplats som saknar kollektivavtal måste du som anställd på egen hand förhandla in de punkter som kollektivavtalet innehåller med din chef.

Ett kollektivavtal skapar trygghet för den anställde och arbetsgivaren, båda vet vad som gäller under anställningen. Och de slipper fundera över alternativa pensionslösningar – med ett kollektivavtal placeras pensionspengarna enkelt och säkert.

Så med det sagt, innan du skriver på ditt anställningsavtal:

1. Begär att få ett skriftligt anställningsavtal innan du börjar arbeta och spara det privat utanför jobbet tillsammans med lönebeskeden.

2. Om det är något du inte förstår eller är tveksam till i anställningsavtalet, skriv inte på förrän du visat avtalet för ditt fackförbund och fått svar på dina frågor.

3. Om företaget kräver att du arbetar mer än 40 timmar per vecka i genomsnitt så kräv övertidsersättning. Jobba inte gratis!

4. Om företaget inte låter dig få 11 timmars dygnsvila eller 36 timmars veckovila strider det mot arbetstidslagen.

5. Kontrollera att du får semesterlön med 12 procent på all lön, även rörlig lön som provision, enligt semesterlagen om du inte får betald semesterledighet.

Unionen Gävleborg

Mia Aho Wahlberg

regionchef

Stefan Wiborgh

ordförande regionstyrelsen

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel