Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarlov med oppositionsövertag

Annons

Tillsammans får de fyra borgerliga partierna drygt 40,2 procents stöd i Sifos junimätning, där kristdemokraterna, och numer också centern, är med sin balansgång kring fyraprocentsspärren, med sin respektive 4,4 procent och 5,5 procent, men inte heller folkpartiet rosar det politiska marknaden.

Socialdemokraterna ensamma stöds av 41,6 procent av väljarna.

Men som Fredrik Reinfeldt sade i radioekots lördagsintervju; det är på valdagen allt avgörs. Opinionsmätningar kan vara dystra. Det är dryga två år till valet och visst kan mycket hända. Allianspartiernas dåliga opinionssiffror har trots allt inte vänt. Den förda politiken har inte lockat nya väljare. Jobblinjen är säkert bra på papper, men har spätts på med nedskärningar och försämringar i många människors grundtrygghet.

Gapet mellan de politiska blocken är fortsatt dryga 13 procent till fördel för oppositionen. Uppförsbacken för Fredrik Reinfeldt är fortsatt tung. Detta trots en rad kompromisser återtåg gentemot den egna politiken. Ett övergripande intryck är att regeringsföreträdarna blivit allt mer modstulna och alla försöker profilera sin egen politik.

Maud Olofsson vill sänka arbetsgivaravgiften. Fredrik Reinfeldt ger kalla handen. Jan Björklund och hans folkparti vill att Sverige ska gå med i Nato. Det tre övriga allianspartierna ger kalla handen. Göran Hägglund sliter håret för att kunna lösa upp frågan om homoäktenskap, där han står ensam mot de övriga allianspartierna.

Bortsett från det fortsatt stora avståndet mellan opposition och regering är det Sverigedemokraternas uppgång i Sifo som överraskar. Om det vore val i dag och Sifos siffror skulle gälla skulle partiet komma in i riksdagen. Väljarstödet är 4,2 procent, men i förra veckans SCB-mätning nådde man bara 2,8 procent. Osäkerheten om sverigedemokraternas styrka i väljaropinionen är därför fortsatt stor.

Nu har partiet en bas i att de har 280 mandat i olika kommunfullmäktige och finns representerade i nästan hälften av landets kommuner och de bygger vidare på att komma in i riksdagen 2010.

Glöm inte att sverigedemokraterna är ett i grunden kvinnofientligt och invandrarfientligt parti. Som så riktigt socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog betonar. Släpp inte fram dem! Därför måste de etablerade partierna ta debatten och avslöja sverigedemokraternas dolda agenda.

När det kommer till kritan är det en helt annan verklighet än det politiska opinionsläget i juni 2008 som avgör var rösterna läggs i valet 2010. Det vet både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Drygt två år i politiken är en lång tid. Mycket kan förändras. Övervikten för oppositionen är fortsatt massiv. Socialdemokraterna är även efter denna Sifo-mätning ensamt större än högeralliansens fyra partier tillsammans.

Nej. På onsdagen ska riksdagen rösta om lagen om signalspaning. Förhoppningsvis slipper vi se att partipiskan viner och att lagförslaget förkastas. Om lagen går igenom får Försvarets radioanstalt rätt att söka igenom svenska folkets elektroniska kommunikation. Vi riskerar få ett storebror-ser-dig-samhälle. Det vill ingen ha. Rösta nej!

”Löften.” Fredrik Reinfeldt lovar att sänka skatten för låg-och mellaninkomsttagare. De skattesänkningar hittills gjorts har snabbt ätits upp av nya utgifter för höjd a-kassa, sämre sjukersättning, höjda matpriser och inflation. Däremot lovar Reinfeldt inga förbättringar i den generella välfärden. Skattesänkningar ger alltid mest till de som redan har.

Mer läsning

Annons