Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarteater i Högbo igen

Gänget bakom förra årets " En sommarvals" är tillbaka. Den här gången har de gjort helt nyskriven musikteater som handlar om platsen den spelas på – Högbo bruk.

Förra året kom Jessica Andersson hem till Sandviken igen efter några år i exil. Med sig hade hon sin musikteaterverksamhet och kompositören Viktor Ståhl, och de satte upp gratisföreställningen "En sommarvals" på Högbo bruk.

Redan inför den föreställningen började Jessica Andersson prata med historiker om hur det hade sett ut på Högbo bruk tidigare. Då fick hon veta att det funnits en flyktingförläggning i Nya herrgården under andra världskriget, och en militärförläggning i den Gamla herrgården.

"Där har jag storyn för nästa sommar!", tänkte hon då.

Vad var det som lockade med det?

– Det var att så många var intvingade i konstiga liv, men ändå måste försöka skaffa sig en vardag i det, säger Jessica Andersson.

Hon berättar om svenska soldater, unga män, som sov på halm i den då helt nedgångna herrgården, och kastade knivar i dörrarna. Också för de vanliga boende på bruket rådde ett slags undantagstillstånd. Militären kunde när som helst konfiskera hästar, cyklar och däck från bilar. Tillgången på saker och ting var knapp och bruket var i hög grad självförsörjande. Behövde man något fick man se till att ha ransoneringskuponger sparade.

Förutom det finns det en helt annan etablerad revytradition att spela med.

– Det finns ju en bild av militären och 40-talet som det finns mycket humor i. Samtidigt kan man låta allvaret smyga in från omvärlden. Det fanns en massa grejer här att leka med, säger Jessica Andersson.

Hur mycket är humor och hur mycket är allvar i årets föreställning?

– Jag har skrattat så jag storknat på repetitionerna, så det är mycket humor. Mer än förra året. Viktor Ståhl har också jobbat med att spegla 40-talet i musiken. Det är rappa låtar, lite marschtakt.

"Giv akt på bruket!" är gratis och spelas i Högbo bruk. Premiär fredag kväll. Spelas nästan varje dag till och med 23 juli.