Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söndagsbarnet Anna-Karin Berglund ljudsätter sitt liv – se den exklusiva premiären av AKB:s musikvideo

Anna-Karin Berglund ljög för ett år sedan när hon fick frågan om hon gjorde egen musik.
Sedan dess har hon gjort det till sanning och släppt EP:n "Söndagsbarn" via Lamour Records.
– Varför gjorde jag inte det här för tio år sedan? frågar hon sig.

Annons

LÄS MER: Så här blir årets PUSH-festival – utökas med tre förkvällar

Det var under Arbetarbladets Local Heroes-gala 2015 som Lamour Records Viktor Zeidner ställde frågan till Anna-Karin Berglund – han hade ju sett henne spela för Twiggy Frostbite och Deer Tracks men gjorde hon något eget? Viktor Zeidner ville ha fler kvinnliga artister på sitt skivbolag.

Då ljög Anna-Karin.

– Jag bara sa att jag gjorde det men jag hade inte ens börjat. Jag hade tänkt på att göra det och frågan dök ju upp som en chans jag inte kunde missa, berättar hon.

– Någon sorts press blev det att nu är det dags. Nu har jag fått upp farten och vill fortsätta. Nu tänker jag bara "Varför gjorde jag inte det här för tio år sedan?".

Ett år efter den spontana lögnen släpptes den – debut-EP:n "Söndagsbarn". Anna-Karin Berglund har alltid fått höra att hon är just ett sådant. Enligt engelsk gammal folktro så har söndagsbarn tur och egenskaper som kommer ge framgång i livet.

LÄS OCKSÅ: Så blir konsertsommaren i Smedjan i Stjärnsund

– Jag har fått höra det under hela min uppväxt från släktingar, det är en gammal barnramsa, men att jag döpte EP:n till det beror mest på att det är svårt att döpa instrumentala låtar. De fick flicknamn för de kändes som mina "söndagsbarn".

Du känner att du har tur också?

– Ja, jag tycker jag har tur hela tiden. Bara det här, hela projektet med EP:n, känns till exempel som en sån grej. Eller att jag fått släppa en musikvideo – så sjukt lyxigt!

Du har aldrig otur?

– Jag har bara en nyckel till min bil – den tappar jag bort. Och det kan också vara så att det bara finns en USB-sladd – då råkar jag ha sönder den. Såna grejer. Jag är kanske lite oförsiktig.

Att "gå solo" och samtidigt helt ändra riktning på vilken sorts musik hon spelar är vid första anblick ett stort steg – från förhållandevis poppiga Twiggy Frostbite och Deer Tracks till brusande och drönig ambient. Men i Gävle, som är en stark stad när det gäller elektronisk ambient, verkar steget komma naturligt.

LÄS OCKSÅ: Nu bjuder Olle Tjern in till sitt vardagsrum

– Att Lamour Records finns bidrar ju till en samlingspunkt kan man säga. Sen behövde jag inte vara orolig att det skulle låta "Twiggy" och dessutom har jag börjat tänka på musik i känslor. Att ljudsätta mitt liv.

Det finns en ganska enkel förklaring till att Gävle är starkt på elektronisk ambient om en frågar Anna-Karin Berglund. Det rör sig om ren sannolikhetslära, faktiskt:

– Det finns så många musiker här över huvud taget. Det är bara logiskt.

Så du tänker i banan att på hundra musiker så finns en eller ett par som kör ambient?

– Ja, haha.

LÄS OCKSÅ: David Lehnberg är en ständig motkraft

Annons