Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söner kallades inte till gravsättningen

Datumet för hans fars gravsättning hemlighölls för honom.


– De valde att strunta i att höra av sig till oss. Svenska kyrkan borde ha mer vett än så.


Nu har den 30-årige mannen JO-anmält Årsunda församling.

När 30-åringens far dog uppstod det en tvist med de två bröderna på ena sidan och faderns sambo på den andra sidan. De ville begrava honom i Sandviken, hon ville begrava honom i Årsunda. Till slut fick hon av domstolen rätt att bestämma gravplats.

De förlorade inte bara den tvisten – resultatet blev att de indirekt stängdes ute från hans gravsättning, då bröderna inte informerades om tid och datum.

30-åringen är besviken på att Årsunda församling, som kände till tvisten, inte informerade bröderna om tid för gravsättningen.

Han menar att Årsunda församling medvetet ställt sig på den andra partens sida, och varit delaktig i att utestänga dem. 30-åringen känner sig illa behandlad av församlingen och har nu anmält den till JO.

– Vi har tagit det mycket hårt, säger han om att inte få vara med vid faderns gravsättning.

När han har kontaktat ansvariga inom församlingen har han blivit illa bemött, och därför väljer han att göra anmälan. Årsunda församling har inte visat någon förståelse för brödernas vilja att delta i gravsättningen, menar han.

Svenska Kyrkan centralt säger att församlingen har en skyldighet till medling vid en konflikt. När den ena parten fått rätt i domstol, finns det emellertid inte någon skyldighet från kyrkan att informera övriga anhöriga om detaljerna kring gravsättningen.

– Svenska kyrkan borde ha mer vett än så, säger 30-åringen.

Även kyrkoherden Inger Bengtsson Kumm hänvisar till att församlingen inte har någon skyldighet att kontakta sönerna. Hon råder dem att kontakta kyrkans jurist.

– Det är beklagligt. Men man kan fråga sig vad de vill med detta. Det kan inte vara att få frid för sin pappa. Jag hade helst sett att han vänt sig till oss innan han gick till tidningen. Det visar bara att han vill ha konflikt.

– Vi har inte hunnit reflektera över det här.