Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonja väver sitt liv i Andersberg

/
  • VILL NÅGON TA ÖVER? I Sonja Zetterbergs pärm finns många vackra vävda band i olika färger och mönster. Det enda hon oroar sig för i Andersberg är att arvet som gått från farmor och mor till henne själv, och nu till vävstugans vävare, ska dö ut. ”Jag skulle vilja lära upp någon – från vävningens gamla fina grunder till dagens tekniker – som kan ta över när jag inte längre orkar. Eller om jag vill göra något annat.”
  • PARADISTRÄD. Gunnar Zetterberg har iordningställt en plantering utanför porten på Tordönsgatan där han bor med hustrun Sonja. ”Barnen i området hjälper mig att plantera, sätta och så, och boende kommer överallt ifrån för att skänka plantor och lökar”, berättar Gunnar. I mitten prunkar ett paradisäppelträd.

– Jag bestämde mig för att trivas i Andersberg.

Så närmade sig Sonja Zetterberg sin nya stadsdel när hon och maken Gunnar flyttade från radhuset i Hagaström till Tordönsgatan för sex år sedan.

Annons

– Vad skulle man göra? Vi skulle ju bo här, och då var det lika bra att tänka positivt.

Före Hagaström bodde makarna i en stor villa i Lexe i 25 år, så kontrasterna mellan deras boendemiljöer blev stora när de kom till Andersberg.

I dag kan Sonja inte tänka sig att bo någon annanstans.

– Området kring Andersbergs centrum har förändrats till det bättre, men när vi flyttade hit tyckte jag att det var rena gettot här, säger Gunnar.

– Vi har allt vi behöver här, säger Sonja. Bra bussförbindelser nu när vi sålt bilen. Gävles finaste bibliotek. Servicebutik i centrum. Hälsocentral. Apotek. Äldregymnastik på Helges. Och man kommer till Maxi Ica på tio minuter med cykel.

– Jag tycker att det är så bra här att alla ensamma pensionärer borde flytta hit, och barnfamiljer med!

Sonja är 76 och kommer från Årsunda, Gunnar 82 och kommer från Sandviken. Gunnar har varit utbildningsansvarig för Kommundata i landet, och Sonja har jobbat inom förskolan; även i Andersberg.

Gunnar tar det lugnt

I Andersberg tar Gunnar det lugnt, på grund av sjukdom, medan Sonja ägnar sig åt en hel rad ideella arbetsuppgifter. Exempelvis är hon ansvarig för vävstugans verksamhet på Vinddraget.

En uppgift som inte sker inom ramen för Studiefrämjandets och Hyresgästföreningen är att vara extraföräldrar och extra mor- och farföräldrar för nysvenskar i Andersberg.

På det viset skiljer sig Sonja och Gunnar från många svenska Andersbergsbor. Det visade senaste valet, och det pratas det om i centrum, på bussen och i intervjusammanhang.

– Vi vet det, säger Sonja, men jag tycker att det är nysvenskarna som ger Andersberg liv. Vi svenskar tycker om att resa i främmande kulturer – Gunnar och jag har rest mycket – men alla vill inte att utlandet kommer hit.

Sonja och Gunnar berättar att de har många nysvenska vänner, och är far- och morföräldrar åt en nysvensk liten flicka som ofta söker sig till stillheten hemma hos makarna.

– Hon har många syskon och när de är för livliga kommer hon hit.

Barnen i området hjälper till

Makarna gör även avtryck i Tordönsgatans utemiljö. Gunnar har iordningställt en plantering utanför porten.

– Gunnar har hackat upp rötter och fyllt på med jord, säger Sonja och häller upp påtår.

Jag får veta att barnen i området hjälper Gunnar att plantera, sätta och så, och att boende från alla möjliga håll och kanter skänker plantor och lökar.

Språkkafé och sycirkel

Så deltar i Sonja i språk- kaféet och har en sycirkel för nysvenskar i vävstugan, fast på en annan veckodag.

– Det kom en man som ville ha hjälp att sy in ett blixtlås i ett par byxor en dag, och det fick han. Så har vi en kvinna som syr nytt av gamla gardiner.

– Och nu ska vi börja med klackmattor. Man klipper till lappar av filt som är formade efter en skoklack och syr sedan ihop dom till en matta. 144 klackar behövs för en matta, berättar Sonja som hittills klippt och kantat ett 50-tal lappar.

Mer läsning

Annons