Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorterade sanningar?

Dokument inifrån har granskat rättsprocesserna kring Tomas Quick. Två dokumentärer som ifrågasätter den juridiska hanteringen av de fall Quick dömts för, som lyfter frågan om det inom vårt rättsväsende finns brister som måste åtgärdas. Dokumentärer som belyser och granskar. Allt i enlighet med vad som får anses vara journalistikens huvuduppgift.

Annons

Är en tv-dokumentär med en tes avgörande för hur en rättsprocess skall uppfattas? Nej. Varför visar pressklippen som flimrar förbi i den första av de två delarna av Quick-dokumentären. För samtliga tidningsrubriker är konstaterande. De är inte ifrågasättande. Vilket de mycket sällan är ifråga om rättegångar och rättsfall. Någon egentlig granskning och analys av pågående rättsprocesser ser vi sällan i medierna. Mycket beroende på att det kräver juridiska kunskaper journalister oftast saknar.

I fallet Quick är det också delvis det journalistiska arbetet som försvårar bedömningen av hans trovärdighet. För genom tidningsklipp rörande en mördad pojke i Växjö som beskriver både skador, fyndplats och andra fakta i fallet lyckas Quick, enligt honom själv, fabricera ett erkännande rörande ett preskriberat fall.

Vad medierna rapporterar och hur de rapporterar kan bli avgörande vid rättsprocesser. Det kan skada pågående utredningar och till och med göra det omöjligt att fälla brottslingar. Vilket knappast kan ses som en samhällsvälgörande insats. Men är något som sker ändå. På grund av okunskap i vissa fall och sensationslystnad i andra.

Men journalister har en viktig uppgift som granskare. En makt som både kan brukas och missbrukas. Dokumentären om Tomas Quick är en typ av ifrågasättande journalistik som är avgörande för vårt samhälle. Oavsett om den underförstådda tesen är riktig eller inte. Ansvaret för att avgöra detta ligger på ett helt annat håll.

Journalistiken dokumentärerna om Tomas Quick representerar lever dock en tynande tillvaro i vårt land. För granskning kräver resurser. Och resurser handlar om personal och pengar. Något som är en bristvara bland de företag som upphöjts till en informell statsmakt i vårt land.

Mer läsning

Annons