Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS Alarm: "Ärendet har hanterats normalt"

– Vi hade inte en ärlig chans att hinna dit. Busschauffören hann före, säger Hans Danielsson, platschef på SOS Alarm i Falun, som svar på varför ambulansen inte kom en svårt sjuk man på buss 41 till undsättning.

Arbetarbladets historia om den godhjärtade busschauffören som körde en man med svåra smärtor till sjukhuset har fått stor spridning och delats friskt på sociala medier.

Varför ambulansen inte kom till platsen har hängt kvar som ett frågetecken. Enligt bussföraren Hasse Davidsson förstod SOS Alarm inte adressen.

– Killen som ringde upp SOS Alarm från bussen bad två gånger att få bli kopplad till ambulansen i Gävle men nekades. De hade förstått adressen direkt, säger han.

Enligt SOS Alarm är samtalen skyddade av sekretess, men Hans Danielsson på SOS Alarm hävdar att hanteringen av ärendet varit helt normal.

Klockan 15.39 larmar en kille på buss 41 SOS Alarm, som ställer frågor om den insjuknade mannens tillstånd och var bussen befinner sig. Ambulansen i Gävle, som ligger bara 500 meter ifrån Gustavsbro där bussen befinner sig, larmas men hinner inte åka ut.

– Bara någon minut senare ringer killen tillbaka och säger att ni kan skicka tillbaka ambulansen. Busschauffören tog ett eget initiativ eftersom de bara var 500 meter därifrån vilket var jättebra – då fick mannen hjälp snabbare, säger Hans Danielsson, och tillägger att ambulansen annars hade kommit till platsen.

Sedan två år tillbaka har SOS Alarm inte längre kontor i Gävle. I stället hamnar 112-samtalen i Falun, Sundvall, Östersund eller Luleå hos första lediga operatör.

Den sjuka mannen har tillfrisknat och lämnat sjukhuset.

LÄS OCKSÅ:

Busschaufförens hjälteinsats

JENNY WENNBERG: Hasse Davidsson-samhället

Landsting styr ambulanserna