Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS Alarm läggs ned

SOS Alarm stänger sin larmcentral i Gävle 31 maj 2013. Nedläggningen drabbar 19 operatörer. Även centralerna i Eskilstuna och Skellefteå stängs.

Företaget räknar med att ökad samordning ska leda till högre kvalitet och bättre service.

I dag kallar SOS Alarm till en pressträff där nyheten att tre av landets 18 larmcentraler läggs ned. På måndagseftermiddagen informerades personalen på de tre berörda orterna Gävle, Eskilstuna och Skellefteå.

– Vi kommer att bjuda in till en pressträff och innan dess vill vi inte kommentera. Vi vill fullgöra det informationsansvar vi har mot kunder och personal, säger Sverker Pettersson på SOS Alarms pressjour.

Men redan på måndagseftermiddagen skickade SOS Alarms vd Johan Hedensiö ut ett informationsmejl till vissa utvalda personer. En av dem var riksdagsledamot Lars Beckman (M) som genast lade ut mejlet på sin blogg.

Det framgår att SOS Alarm under 2012 har gjort en översyn av sin verksamhet med de tre målsättningarna att bli mindre sårbara vid omfattande samhällskriser, att höja kvaliteten mot hjälpsökande och att kunna möta olika kunders krav på kompetens- och teknikutveckling. Resultatet är nu att företaget väljer att kraftsamla och öka samverkan mellan sina centraler. Man ska också försöka utveckla sin kvalitet och höja kompetensen hos personalen.

”Konsekvensen av denna fokusering blir att SOS-centralerna i Skellefteå, Gävle och Eskilstuna kommer att avvecklas vid halvårsskiftet 2013. För allmänheten och de hjälpsökande innebär detta ingen praktisk skillnad, alla kan känna sig trygga att få hjälp i en nödsituation, precis som tidigare”, skriver Johan Hedensiö.

Tack vare den nya tekniken är alla centraler rustade att hantera 112-samtal från hela landet.

”Våra medarbetare på de centraler som avvecklas kommer att påverkas starkt och vi ska se till att ta hand om dem på bästa möjliga sätt”, skriver Johan Hedensiö.