Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande nya öl

Sierra Nevada Brewing hör till USA:s bästa bryggerier. Jag har faktiskt aldrig smakat en ointressant öl från dem.

Bryggeriet hör till de allra bästa representerarna för den moderna humleintensiva amerikanska ölstil som revolutionerat ölvärlden – med många efterföljare även i Sverige.

Sierra Nevada Celebration Ale är en läcker IPA med stor fruktig smak, rik maltarom och påtaglig humlebeska. Allt i fin balans och harmoni som gör att man gärna kan njuta flera på rad under en kväll. En räcker däremot av amerikanska Stone Double Bastard Ale som skruvat såväl alkoholstyrka som maltinnehåll ytterligare några snäpp till en sirapsfet, extremt smakintensiv, nivå som definitivt är spännande och god att smutta på, men samtidigt mättande.

Det egensinniga skotska bryggeriet Brew Dog har hela tiden nya spännande ölsorter i sin pipeline. Paradox Jura är en svart imperial stout som lagrats i bourbonfat som tidigare innehållit rökig Islaywhisky. Det har gett en ytterst smakintensiv, 13 procent stark, tydligt torvrökig smak med såväl sötma som sälta i den komplexa aromuppsättningen. Men det här är ett öl för den modige som inte är fast i någon konvention om hur ”riktig öl” ska smaka.

Alltså ingenting för den som normalt köper en Staropramen Granat på krogen.

Svenska Oppigårds har också använt sig av ekfat i sin Oppigårds Ekporter som bjuder på en fet, alkoholstinn smak som jag dock finner mer intressant än god. Och här hamnar mitt betyg ”bara” på prisvärt, vilket är ovanligt för de mestadels fyndstämplade produkterna från detta dalabryggeri.

Belgiska årgångsölen Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blaw – i vacker, bygelkorkförsedd, 75-centiliters flaska – rekommenderas för lagring i uppemot 15 år (!). Och lagring behövs nog då den här starka, mycket fruktiga, nästan godisartat maltsöta, glycerolfeta brygden i dag inte är i riktig balans.

På whiskyfronten överraskar Sverige på nytt. Och denna gång är det inte Mackmyra det handlar om, utan Backafallsbyn AB på ön Vhen. Den här första utgåvan, Spirit of Hven Single Malt Whisky First Release 2008, är sensationellt god, ja rent av världsklass med en ytterst stor, lång och komplex smakrikedom i häpnadsväckande harmoni och balans för sin ålder. Men priset är dock provocerande högt, 1 895 kronor för 50 centiliter. Men det är definitivt den godaste svenska maltwhiskyn hittills (Mackmyra får ursäkta).

Prisvärt eller inte, det kan i detta fall bara din plånboks storlek och ditt whiskyintresse avgöra.