Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparad el kan räcka till 2 000 villor

Under de senaste sju åren har Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken lyckats spara el som hade räckt för att värma upp cirka 2 000 villor.

– I min roll är man aldrig nöjd. Men vi har visat att det finns stora möjligheter, säger Susanne Lindqvist, energiingenjör på SMT, och berättar om ett ständigt pågående arbete för att spara el och annan energi.

Sandvik är en av de stora elförbrukarna i Gävleborgs län.

Det är framför allt processerna i och kring stålverket som kräver elektricitet.

Sedan 2005 deltar Sandvik i ett landsomfattande program som går ut på att den elintensiva industrin ska effektivisera och på så vis spara energi. Som morot får de ett halvt öres rabatt på energiskatten.

– En del i filosofin är att vi ska göra av med energi när vi behöver den och inte köra på tomgång, säger Susanne Lindqvist.

Ett 90-tal företag ingår i programmet. Mellan 2005 och 2009 sparade företagen el som motsvarar den årliga förbrukningen i 80 000 eluppvärmda villor.

– Det var oväntat mycket, säger Thomas Björkman, Energimyndigheten, som leder programmet.

Under åren 2005–2009 genomförde SMT i Sandviken effektiviseringar som sparade 35 gigawatt-timmar per år.

Sedan dess har man pekat ut nya åtgärder som väntas spara ytterligare 52 gigawatt-timmar per år och genomfört åtgärder som sparar 19 gigawatt-timmar. Det som sparats motsvarar tillsammans vad som går åt för att värma upp cirka 2 000 villor.

– Det handlar till exempel om att byta ut äldre maskiner och justera befintlig utrustning, säger Susanne Lindqvist.

I Arbetarbladet i tisdags berättade vi om en uträkning som Riksdagens utredningstjänst gjort på uppdrag av riksdagsledamoten Lars Beckman (M) och som visade att en höjning av elpriset med ett öre skulle ge Sandvik i Sandviken kostnadsökningar som motsvarar kostnaden för cirka tio anställda.

– För mig är det generaliseringar som egentligen inte har någon grund. Alla kostnader påverkar ju företaget och självklart är energin en del. Men det är många parametrar som avgör hur många personer som jobbar på ett företag, säger Susanne Lindqvist.

När elpriserna höjs ökar inte Sandviks elkostnader från den ena dagen till andra.

Företaget har långsiktiga elavtal.