Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkade vd:n Björn Ryd kräver 2 miljoner i skadestånd

 
Spritskandalen i Svenska kommunförsäkrings AB
Visa alla artiklar

Björn Ryd som sparkades från jobbet som vd i Svenska Kommun Försäkrings AB (SKFAB) stämmer sin tidigare arbetsgivare och kräver närmare 2 miljoner kronor i skadestånd.
Det berättar SVT Gävleborg.

Bakgrunden är granskningen som Arbetarbladet har gjort under de senaste månaderna. I flera artiklar har vi berättat om hur Björn Ryd och de kommunägda försäkringsbolagens kundansvarige köpt alkohol och mat för över en halv miljon kronor på skattebatalarnas bekostnad.

En extern utredning tillsattes och när rapportens resultat presenterades så sparkades vd:n Björn Ryd.

Enligt anställningsavtalet skulle Ryd få en fallskärm på 2,9 miljoner kronor om han blev uppsagd. Men i och med att han sparkades "med omedelbar effekt" så skulle han bli utan avgångsvederlag och inte få en krona i ersättning.

Det accepterar inte Björn Ryd.

För ett par dagar sedan berättade Arbetarbladet att Björn Ryd har en färdigskriven stämningsansökan klar att lämna in till tingsrätten. Men han ville ge arbetsgivaren en sista chans att komma överens på frivillig väg.

Enligt SVT Gävleborg stämmer Ryd och hans ombud SKFAB på sammanlagt 1 999 182 kronor i skadestånd.

SVT Gävleborg har tagit del av stämningsansökan där det bland annat hävdas att han "inte på något sätt gjort sig skyldig till felaktigheter i sitt utövande sin anställning som VD för Bolaget".

"Björn Ryd har i alla delar i sitt utövande av tjänsten som VD agerat utifrån vad han uppfattat var en sedan lång tid, av styrelsen för Bolaget, till fullo accepterad praxis och företagskultur i Bolaget. Detta avser även deltagande i styrelsemöten, representation, tjänsteresor och konferenser", heter det i stämningsansökan."

I torsdags pratade Arbetarbladet med Åsa Wiklund Lång (S), styrelseordförande i SKFAB. Då sa hon att hon inte fått någon förfrågan om förhandling från Ryd eller dennes ombud.

Här kan du läsa hela Arbetarbladets granskning.