Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkonstnärerna lever billigt i Andersberg

/
  • Sambos. Anton och Malin flyttade ihop i mars. Sedan dess har de fyllt trean med möbler, nästan alla är begagnade.
  • Basilika. Malin och Anton odlar egna kryddor, det blir billigare så – och godare.

Malin Lindström och Anton Danielsson är mästare på att leva billigt. Små utgifter blir en rolig livsstil, i stället för ett problem.

Annons

På många sätt är de en mardröm för konsumtionssamhället. De bakar eget bröd, handlar kött som reas ut till halva priset och köper begagnade möbler.

– Men vi är inga snåljåpar, säger Malin.

Malin och Anton är båda 20 år. De flyttade ihop i mars. Genom en kampanj fick de en lägenhet till ungdomspris, den rymliga trean i Andersberg kostar 2800 kronor i månaden, och då ingår el och internet.

I vardagsrummet står en svart tygsoffa, köpt på Blocket för 300 kronor, Malin berättar stolt att en ny kostar 1 800 kronor. Framför ligger en blå ullmatta.

– Vi var på Erikshjälpen. Vi kom dit en lördagsmorgon innan öppning, det står en massa folk och väntar utanför dörren. Då springer vi in och hittar mattan, vi fick den för 150 kronor, en ny kostar ett par tusen, säger Anton.

Spar in på maten

Anton pekar på gardinerna och berättar att de kostade en femtilapp, Malin pekar på krukorna och berättar att de kostade en femma styck på loppis.

Malins inkomst är studiebidrag och pengar från extrajobb, sammanlagt blir det ungefär

4 000 kronor i månaden. Anton har just börjat jobba extra på affär, innan dess levde han på aktivitetsstöd från Försäkringskassan, vilket är under

3 000 kronor. Låga inkomster till trots är de nöjda.

– Det är inte så att vi lever på nudlar, vi äter fläskfilé med potatisgratäng och liknande. Men vi köper nästan alltid kött när det är kort datum och halva priset och nu på sommaren är färskpotatisen billig, säger Malin.

När det kommer till mat är paret i Andersberg riktiga sparkonstnärer.

När posten och reklamen dimper ner, springer de till hallen och bläddrar igenom annonsbladen. Kollar vad som är billigt och cyklar mellan flera butiker och storhandlar.

– Vi köper mycket av det som är billigt och fryser ner. Dessutom får man bra motion av att cykla så mycket, säger Malin.

Att ta en fika på stan och äta ute är ingenting för Anton och Malin.

– Vi bjuder hem folk på mat och fika. Vi bakar mycket, vi har inte köpt bröd en enda gång sedan vi flyttade ihop. säger Malin.

– Och det blir mycket godare när man lagar mat hemma, säger Anton.

Annons