Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Specialbyggd kolv ska bana väg för större framgångar

Näst efter den världsberömda Dannemoramalmen, är hon kanske den mesta berömdheten i Österbybruk.

Sedan tre och ett halvt år tillbaka så bor hon med sambon Henrik på Lantgården strax utanför Österbybruk.

Det handlar om 25-åriga Nathalie Larsson, ett världsnamn inom skeetskytte, som bland flera toppinsatser har en fjärdeplats vid Peking-OS på meritlistan.

EM-guld både 2005 och 2009 finns också med på den respektingivande meritlistan.

På Nathalies hemsida får man också en inbjudan till nästa OS. ”Följ med mot OS-guld i London” står det ordagrant och självklart har Nathalie möjligheter att nå det målet. Hon var ju också så nära i Peking. Och visst ska vi hänga med Nathalie på vägen till London -OS.

Redan i veckan tävlar hon i World Cup i London.

Nathalie som tävlar för Lövstabruks Jaktskytteklubb, har redan gjort tre tävlingar, men på grund av den sega kalla vintern och den myckna snön, ser hon ändå som den här tävlingen i London som något av försmak på det största målet London - OS 2012.

– Ja, det är först nu som jag har kunnat träna ordentligt, även om det fortfarande är dagar som är kyliga och blåsiga, säger Nathalie när vi får en pratstund hemma på Lantgården.

25-åriga Nathalie är också en tjej som har ett tålamod lite över det vanliga och har ett stark ”grundpsyke”. Det behövs också med tanke på att hon måste träna minst fem dagar i veckan i nästan vilket väder som helst. Varje vecka bränner hon i väg uppåt tusen skott på sina träningsbanor. På årsbasis kan det bli hela 20 000 avfyringar mot ”duvorna”.

– Ja, och jag jobbar hela tiden på att förbättra tekniken. Det har också blivit klart bättre det senaste året. Därtill har jag också fått en ny specialbyggd kolv till min bössa.

– Den är jag verkligt nöjd med och det är min norske tränare Tore Brovold som har jobbat fram direktiven på hur kolven ska se ut.

Vad är det för stort plus med den nykonstruerade kolven?

– Jo, den ger en klart mindre rekyl (”bakstöt”) jämfört med den tidigare kolven. Det har speciellt stor betydelse på de stationer där jag skjuter dubbelskott och det är på hela åtta av de 25 stationer man skjuter på i en tävlingsserie, förklarar Nathalie.

Du är i grunden stark mentalt. Det måste du väl också ha nytta av i tävlingssammanhang?

– Jo, visst har jag det, men det kan inträffa situationer under tävling som kan störa mig och sånt måste jag alltid jobba med för att klara av på bästa sätt, säger Nathalie.

Sjävklart måste väl även en världsberömd skeetskytt också kunna känna av lite nerver när det handlar om World cup, Grand Prix och Olympiska spel. Men när man får reda på att Nathalie redan som 13-åring tog jägarexamen och sedan också har tävlat på hög internationell nivå under de senaste åtta åren i den svåra grenen skeetskytte, så finns ju redan massor av rutin trots att Nathalie inte hunnit bli mer än 25 år.

Nathalie är också sedan ett antal år tillbaka Sveriges största namn på damsidan i skeetskytte.

Tack vare den positionen kan Nathalie träna vidare som helproffs med stöd av den svenska olympiska kommittén och en rad sponsorer.

När hon nu på onsdag tävlar i London (World Cup), så hoppas Nathalie att allt ska klaffa och att engelsmännen inte stökar till det alltför mycket inför arrangemanget.

– Men man vet ju aldrig, engelsmännen är inte vana vid sådana här arrangemang, säger Nathalie.

Naturligtvis siktar nu Österbys stolthet på en finalplats i London och att insatsen i England ska ge en föraning om vad Nathalie kan komma att prestera, när hon är framme vid det stora målet London-OS knappa två år framåt.

Sören Åkerman