Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Speglade samtiden genom sin humor

Det är en underbar miljö med utsikt över Gavleån där den kröker sig mot Spegeldammen. Lånefiltar till de som känner sig frusna i den svalkande kvällsvinden. Medhavda hundar skäller glatt i väntan på Gastas kväll på Stora Valls utegård.

Annons

Kvällens konferencier Anna Siekas är roligt trygg i sin roll och värmer upp upp publiken och är lika mycket ståuppare som kvällens officiella humorgäster.

Uppsalastudenten Erik Bamberg inleder med att bjuda på sig själv och sin illröda solbränna införskaffad i Tallinn. Det blir en del skämt om kvalitén på Ryan Air och hur man överröstar högljudd sex i tunnväggade studentboenden genom att spela allt från fyrtakt till valsång på stereon. För att vara så ung gör Bamberg ett stabilt, kort framträdande.

Stefan Söderblom gör också ett kort, men bra gig. Årsundabon driver med sig själv och episoden när han går på maskerad, helnaken med ett russin i naveln lika med lussebulle framkallar många skratt.

Peter Bäckström Drake gör sitt första standupframträdande någonsin och han ror definitivt iland uppgiften där han får till det om sitt samiska ursprung.

Skånska Zeid Andersson fullkomligt lyser med sin fulländade korsning av sund feminist och råbarkad sexskämtare. Hon säger själv att hon verkar i en bransch som består av 90% män. Och det känns som om hon, vis av ett händelserikt liv har en stor källa att ösa fram skrattframkallande skämt ur. Att hon varit fältartist och jobbat med Bosse Parnevik tyder ju både på tåga och erkännande från den etablerade branschen. Hon vägrar ha handväska utan förvarar sina viktiga attiraljer i BH:n. Därpå tar hon fram kreditkort, USB-minne och en ölöppnare ur BH:n. Många av hennes skämt har en allvarlig ton i grunden som är riktiga tankeställare när det gäller framförallt feminism. Hon avslutar med att fiska fram ett plektrum ur BH:n och leda publiken i allsång medan hon spelar ukelele.

Det får gärna vara många fler sådana här smarta feminister inom stand up.

En musikalisk ståuppare är inflyttade amerikanen Andy Fite. Med stor orkestergitarr sjunger han humoristiska sånger som ”I Wanna Die”, fördelen med att dö ur en mycket absurd vinkel. Han visar sig vara musiklärare och riktigt grym på jazzharmonier. Han känns som en värdig arvtagare till Monty Pythons musiksnubbe Eric Idle. Det är ett otroligt smart drag av arrangörerna i Gasta att slänga in en musiker bland alla ”vanliga” ståuppare, det bryter av på ett snyggt sätt.

Dessutom finns inte ett uns av underbältethumor, utan Fite verkar i nåt slags gentlemannaanda som är mer besläktat med Hasse & Tage än nutidens lite brutalare humor. Klassiskt snyggt.

Någon som gjorde sin debut på Norra Brunn är kvällens sista stand up-komiker; Erik Löwenthal. På grund av pressläggning hann jag tyvärr inte se hela hans show, men generellt kan man säga att samtliga av kvällens komiker speglade sin samtid ur humorvinkel.

Precis som det ska vara.