Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelade bort Lättings pengar – utreds av Ekobrott

Lättings verksamhet tömdes på en miljon kronor – efter att chefen Susanne Ruthström spelat bort pengarna.
Nu tar Ekobrottsmyndigheten över fallet.

I Gävle finns flera exempel på fall där spelmissbruk lett till brottslighet där stora summor försnillats.

I november förra året avslöjade Arbetarbladet att Lättings verksamhetschef Susanne Ruthström tömt föreningens konto på en miljon kronor.

– Jag är spelmissbrukare och tänkte att vinsterna skulle rädda Lättings, berättade hon då.

Fallet utreds som trolöshet mot huvudman och urkundsförfalskning. Härvan som orsakade Lättings konkurs utreddes först av åklagarkammaren i Gävle, där det tillsammans med flera andra fall länge blev liggande utan åtgärd.

Nu har Ekobrottsmyndigheten tagit över Lättingsutredningen. Det kan vara ett tecken på att härvan vuxit.

– Det är inget jag vill kommentera i nuläget. Myndigheten ska ha ett uppstartsmöte snart där vi kommer att titta närmare på fallet, säger åklagare Anna Wallander, som leder utredningen.

Utöver Susanne Ruthström är sedan tidigare även ytterligare en man misstänkt i Lättingsförskingringen. Han tros att under en tvåårsperiod ha tagit en halv miljon av föreningens pengar.

Utöver Lättingshärvan är det mest uppmärksammade fallet där spelmissbruk lett till kriminalitet i Gävle miljonförskingringen vid Borgarskolan 2012. Där handlade det främst om olika slags spel på nätkasinon.

I maj tidigare i år dömdes en anställd vid Lantmäteriet i Gävle för flera brott. Han hade tagit hårdvara från myndigheten som han därefter sålt för att finansiera sitt spelmissbruk.

LÄS OCKSÅ:

Chefen tömde Lättings konto

Hit gick Borgarskolans miljoner

Anställd blåste Lantmäteriet