Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelar du? Du är inte ensam

Allt fler i Europa tycker att spel är den bästa underhållningen.
– Det har helt klart skett en stor attitydförändring, säger Martin Lindell på svenska Dataspelsbranschen.

Européerna spelar dataspel för att ha roligt, slappna av och hålla sig mentalt skärpta.

En färsk undersökning från ISFE/Nielsen visar att spelande är en av de populäraste fritidsaktiviteterna för barn, vuxna och föräldrar i hela Europa.

– Rapporten bekräftar till stora delar de data vi fick fram när vi med hjälp av TMS gjorde en stor undersökning i Sverige, säger Martin Lindell, presstalesman hos svenska branschorganet Dataspelsbranschen.

Rapporten – som genomförts av Nielsen Games på uppdrag av  ISFE (Interactive Software Federation of Europé) – beskriver den pågående utvecklingen bland dataspelande européer, svart på vitt.

Bland annat avslöjas att personer mellan 16 och 49 år i femton olika länder i Europa lägger nästan lika mycket tid på att spela som att titta på tv eller umgås med familj och vänner.

De som deltagit i undersökningen spelar för att det är ett roligt tidsfördriv samtidigt som det stimulerar fantasin och tränar den mentala skärpan.

Slutsatserna reder också ut en del vanliga missuppfattningar om dagens spelare och spelande.

Rapporten slår fast att dataspel rankas som en av de främsta fritidsaktiviteterna bland européer och att 40 procent av invånarna spelar mellan 6 och 14 timmar per vecka.

–  Våra forskningsresultat bekräftar vad de som arbetar inom branschen ser som självklart: Dataspel har en vedertagen plats i dagens underhållningskultur, säger Jens Uwe Intat, ISFE:s styrelseordförande.

– I dag spelas dataspel inom alla åldersgrupper, av både män och kvinnor, och bland alla nationaliteter.

En majoritet av föräldrarna tycker att  PEGI:s åldersmärkningssymboler är ”extremt användbart” eller ”mycket användbar”. Ungefär 70 procent av de bästsäljande spelen är klassificerade som 3+.

– Därmed finns det en stor mängd olika spel som är lämpliga inte bara för de så kallade ”hardcore-spelarna”, utan faktiskt för hela familjen, säger Patrice Chazerand, ISFE:s generalsekreterare.

Björn Brånfelt