Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Speltid utan gränser

Det är sommar, sol och barnen sitter inne vid sin dator. Det ger många föräldrar panik, men det finns också dem som vill bejaka i stället för att begränsa barnens teknikanvändning.

– Det handlar om att rusta dem för framtiden, säger Daniel Erkstam, i nätverket Geek parents.

Det är en härlig sommardag på badplatsen. Från stranden hörs lek och plask, men det är ett annat ljud som stör. För bakom en sten sitter sexåringen och gömmer sig för att ostört få spela på mobilen. Det är inte ljudet som stör, det är spelandet. Det är en orm i sommarparadiset, för vi vill att våra barns somrar ska andas Madicken och inte Minecraft. Till och med ett skrubbsår på knät är mer sommar än Playstation. Men det här gäller inte bara på sommaren.

Barns spelande och datoranvändande beskrivs nästan alltid som ett problem som måste begränsas och kontrolleras av oss föräldrar. Det finns dock de som har en helt annan syn på det här. De är trötta på den negativa bilden och vill i stället bejaka och uppmuntra barns teknikanvändande. Fembarnspappan och tekniknörden Daniel Erkstam är en av dem.

– Jag har inga tidsgränser för mina barns spelande. Det handlar i grund och botten om en övertygelse att vi bäst rustar våra barn för framtiden genom att uppmuntra dem att använda datorer och spel.

Han är med i Facebook-gruppen Geek parents som ser de möjligheter internet och datorer ger barn. Själv har han precis avverkat tre veckors semester med familjen. En semester med mycket sol och Minecraft för barnen. Och det råder ingen brist på teknik att spela på. I hans familj får alla som fyllt fem en smart telefon, alla har en bärbar dator och familjen har också fyra surfplattor och en spelkonsol.

– Visst har barnen suttit inne och spelat en del, men de brukar komma ut i solen och leka efter ett tag. Några gånger har vi sagt till att de får ta en paus, men det löser sig ofta av sig självt utan regler.

Han är väl medveten om att det inte fungerar lika smärtfritt i alla familjer, men han tror inte att begränsad skärmtid är lösningen. I stället menar han att det oftast handlar om något annat när barn spelar för mycket och isolerar sig.

– Då får man ta reda på vad problemet är, i stället för att bara förbjuda spelandet.

För honom handlar det här så klart om ett eget teknikintresse, men också om att se till att barnen är förberedda för framtiden.

– Eftersom skolan i dag ofta är för dålig på det här, så hamnar ansvaret på oss föräldrar. Jag ser fortfarande att skolan utbildar barn för att bli arbetare inom industrin, en näring som erbjuder allt färre jobb.

På Facebook-gruppen Geek parents diskuteras allt från tips på bra appar för barn till hur man ska få barn intresserade av teknik. Det senare låter inte som något större problem för den som sett en sexåring gå loss på en smartphone.

– Men vi vill inte bara att barnen ska bli konsumenter av spel utan att de också ska lära sig tekniken bakom. Det finns bra appar som lär barn att programmera så att de kan göra enklare spel själva.

På stranden spelar dottern för allt vad tygen håller och jag börjar tänka att Minecraft kanske är hennes Madicken. Plötsligt känns sommaren lite mer som Junibacken igen.

Tobias Östberg/TT Spektra