Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Splittra inte Svenska kyrkan!

Representanter för Frimodig kyrka varnar för att frågan om äktenskapet mellan man och kvinna hotar att splittra hela Svenska kyrkan.

Annons

22 september börjar Svenska kyrkans kyrkomöte. Den största fråga som kommer att behandlas handlar om äktenskapet mellan man och kvinna. Denna fråga hotar nu att splittra hela Svenska kyrkan, ett för de flesta alldeles ofattbart och skrämmande scenario.

Från EFS, Evangeliska fosterlandsstiftelsen, Svenska kyrkans största väckelserörelse, har gått ut en vädjan till alla kyrkomötesombud att få ärendet återremitterat till kyrkostyrelsen. Förslaget innebär i korthet att kyrkomötet omedelbart ändrar sin tidigare syn och praxis så att äktenskapet som en särskild gemenskap mellan man och kvinna upphör. För riksdagen har det varit tämligen oproblematiskt att besluta i frågan. Utgångspunkten har varit att ge varje människa det skydd som samhället ska ge. För kyrkan som ska forma vigselgudstjänsten är frågan så mycket svårare.

För att kunna motivera en förändrad syn och praxis tvingas läronämnden ifrågasätta och avlägsna sig från övertygelsen att människan formats som man och kvinna. Könet blir för läronämnden en social konstruktion, medan Bibeln och hittills kyrkan sett de två könens förmåga att komplettera varandra som ett uttryck för själva skapelsens grundstruktur. För de flesta människor i Sverige är tanken att kön bara är en social konstruktion en fullständigt absurd tanke. Kritiken från andra kyrkor runt om på jorden har också bitvis varit mycket hård. Svenska kyrkan är på väg att isoleras ekumeniskt.

Vi går nu in i en mycket svår situation för Svenska kyrkan. Den politiska majoriteten i kyrkomötet har hittills vägrat lyssna på invändningarna.

Mer läsning

Annons