Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida till JVM-final – två gånger

/

Gefle Freestyles 17–åriga puckelpistlöfte Frida Lundblad tog två finalplatser under JVM i italienska Valmalenco under onsdagen och torsdagen.

Annons

Världens bästa juniorer upp till 19 år tävlar varje år i JVM. I fjol, som var Fridas första JVM, kom hon på en 15:e plats som bäst.

I år så var förväntningarna högre trots att startfältet är fullt av världscupsåkare. I singel puckelpisten tog Frida det lite försiktigt i kvalet vilket visade sig vara taktiskt rätt då många körde ur i den mycket svåra backen då hon hamnade en sjunde plats i kvalet. De 16 bästa går till final.

I final satsade Frida mer och åkte fortare men fick på sista hoppet fick hon lite för mycket rotation på bakåt volten och och slutade på en trettonde plats.

Mariginalerna är mycket små i de internationella tävlingarna. Frida var lite missnöjd efteråt då hon kände att hon hade chans på en mycket bra placering, kanske upp mot topp tre.

Dagen efter var Frida revansch sugen då parallellpuckel skulle avgöras. Hon använde samma taktik då att åka säkert i kvalet och ta sig till final, nu blev hon tia kvalet och i första finalheatet fick hon möta ryskan Yelizaveta Bezgodova som Frida åkte ifrån lite i början av åket och ryskan tappade kontrollen när hon försökte åka ikapp.

Därmed var Frida nu bland de åtta bästa. I nästa omgång fick hon möta ännu en ryska. Men denna ryska blev för svår för och Frida fick nöja sig med en åttonde plats vilket är ett mycket bra resultat. Motståndaren Anastasiya gick vidare till sista omgången och blev tvåa totalt. Vann gjorde en åkare från Frankrike som bland annat åkt final i OS och tävlar normalt framgångsrikt i världscupen.

Frida har helt klart tagit ett steg framåt under denna säsong och närmat sig de bästa i världen. Nu återstår bara en stor tävling under denna säsong och det är skandinaviska mästerskapen i Åre som avgörs under helgen. Så Frida hinner precis dit från Italien.

Mer läsning

Annons