Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara Hector: "Det händer att jag ringer min mentala coach mellan åken"

/
  • Sara Hector. Nu laddar hon för tävlingarna i Åre lördag och söndag.

Sara Hector är tillbaka på platsen för debuten – och för det verkliga genombrottet.
– Åre är verkligen hemmaplan för mig, säger Sara. Och jag tycker jag kommer hit på en ny nivå i år.

Annons

Det var i Åre som Sara just den tolfte december 2009 gjorde sin första av 74 världscupstarter – och blev 22:a.

Och det var i Åres storslampist just den tolfte december i fjol som hon för första gången körde upp på världscup-pallen genom att bli tvåa.

Nu är det storslalom lördag (12 december), och slalom söndag på världscupprogrammet efter utflykten till Aspen i USA – och en rätt ryckig säsongsstart.

– Tävlingen i Sölden ligger ju tidigt där i slutet av oktober, men det är man ju van vid. Men sedan när tävlingen i Levi blev inställd, och vi körde tre tävlingar på tre dagar i Aspen för två veckor sedan – det kändes inte helt perfekt.

– Ändå har jag fått bra svar, utan att ha haft någon fullträff.

I storslalom, där hon var fyra totalt i cupen i fjol, har hon placeringarna sjua och åtta – och till det läggs en niondeplats i slalom.

– Den där jag mest nöjd med. Jag har märkt på träning att jag har blivit stabilare i slalom. Allt har varit okej, men inte super. Men det finns mer i mig. Det vet jag.

Kanske speciellt i storslalom, där hon alltså i fjol var tvåa i Åre och sedan vann i Kühtai i mellandagarna.

– Utförsåkning handlar rätt mycket om få ihop två saker – det man åker på, och det mentala. Jag tycker att jag är på väg åt rätt håll med båda bitarna.

Sara har i år en ny serviceman, österrikaren Michael Gmeiner.

– Han är verkligen superduktig, jag märker att han har höjt nivån i det jobbet. Man har en stark och viktig relation med sin serviceman – han är ofta den siste man snackar med före start. Det gäller att verkligen lita på det han gjort – och sedan sig själv.

Det sistnämnda var något som Sara tog tag i före förra säsongen. Då började hon samarbeta med Carl Magnus Helin, grundare av företaget TalentQ som jobbar med att utveckla och analysera olika personlighets-, motivations- och begåvningstester.

Nu finns han i Sara Hectors närhet – i alla fall via telefon.

– Han har faktiskt inte sett mig åka nån gång i verkligheten, men kommer till Åre.

– Men han förstår hur jag fungerar. Det handlar mycket om mitt självförtroende som åkare – och att jag klarar av att våga mer än jag gör ibland.

– Så det händer faktiskt rätt ofta att vi snackar i telefon med varandra mellan åken, och det kan handla om lite av varje faktiskt. Allt för att jag ska känna mig trygg i det jag gör.

Inför tävlingarna i Åre har Sara tränat några dagar i Vemdalen, faktiskt med pappa Sören, och sedan några dagar i Åre. Torsdag var vilodag, men fredag är det träning.

– Klockan sex. På morgonen, säger Sara med ett skratt.

Inte mycket hemmaplansfördel där.

– Nej, men det blir så när de precis har öppnat här i Åre, och alla backar inte är klara. Men där vi ska åka ser det jättefint ut i alla fall, så det här ska bli kul.

FAKTA- Team Hector

Serviceman

"Michael Gmeiner. Han är ny för i år och jobbar åt mitt skidmärke Head och servar även några andra landslagstjejer. Han är faktiskt gammal juniorvärldsmästare, och kan därför komma med påpekande i min åkning också. Men framför allt är han perfektionist i det han jobbar med, skidor och utrustning – och helt rätt person för mig. Man måste kunna lita på skidorna för att kunna åka bra"

Tränare

"Landslagstränaren Matias Eriksson är den som jobbar med mig på alla läger och träningar – och det är ju rätt mycket. Alla skidträning sker ju i landslaget.

Men försäsongsträningen och fysträningen har jag hjälp av Vladimir Egorov i Stockholm. Han är i grunden sjukgymnast, och har hjälpte mig oerhört mycket i somras och jag har försökt bli starkare mer balanserad i kroppen."

Mental coach

"Jag hade hjälp via förbundet med mentala coacher tidigare, men fick förra våren kontakt med Carl Magnus Helin – och det har betytt oerhört mycket för mig. Det känns rätt bra att ha nån utanför skidåkningen att snacka med, och han har jobbat mycket med mitt självförtroende och att få mig att våga."

Supportrar

"Framför allt familjen. Mamma Maria, pappa Sören, syrran Emma och brorsan Gustaf. Sedan har jag ju rätt mycket vänner häruppe i Åre. Men nån egen supporterklubb har jag inte. Men när det är hemmaplan hejar ju alla på oss svenskar.

FAKTA – Sara i världscupen i år

24 okt: 7) Storslalom, Sölden

27 nov: 8) Storslalom, Aspen

28 nov: 9) Slalom, Aspen

29 nov: Uråkning) Slalom, Aspen

.......................................................

Lördag: Storslalom, Åre (kl 10.30/13.30).

Söndag: Slalom, Åre (kl 10.30/13.30)

Mer läsning

Annons