Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen bra is – då jublar nästa generation HSK-skrinnare

/
  • Jubel hos Hagaströms yngsta skridskoåkare när det äntligen fanns is och gick och tävla på Ip. Från vänster Hedvig Wirdby, Rut Hjelm, Annabelle Astner, Fiona Öhlund, Elin Johansson och Tyra Hjelm var alla med i klassen 8-10 år i Haga mini.
  • Teodor Hansen-Östlund är bara sex år men har både mamma Emma och moster Johanna Östlund att brås på runt skridskoovalen på Hagaströms Ip.
  • Teodor Hansen-Östlund i full fart mot mål i 300 metersloppet i Haga mini.

Det har inte varit någon lätt vinter för kämparna i Hagaströms SK.
Under helgen kunde i alla fall säsongens första tävling genomföras.
– Verkligen jättekul att vi med kort varsel kunde tävla nu, säger Eva Östlund i HSK.

Annons

Haga mini och Haga Major med 66 skrinnare från Sundsvall, SK Pollux, Södermalm och IK Thor fanns på Hagaströms IP under lördag och söndag. Och med några viktiga minusgrader och gott jobb från ismakare Bosse Lyxell kunde skrinnarna i Hagaströms SK för en stund låta bli att tänka på drömmen om en konstfrusen isoval.

– Vi har bara haft is sex, sju gånger i vinter och det här är första nationella tävlingen. Klart det känns skönt, berättar Eva Östlund en stund efter att de sista deltagarna i hennes årskull 8-10-åringarna gått i mål.

Tillsammans med Göran Pousette leder hon de allra yngsta som är den allt smalare sporten skridskos framtid.

Men i Hagaström lever skridskoåkningen i allra högsta grad och även om stilarna var många så finns det en hel del kvalité även hos de allra yngsta åkarna. Som Teodor Hansen-Östlund vars mamma Emma Östlund under många säsonger tävlade med stor framgång för HSK.

Fast det är ändå moster Johanna Östlund, som tillhörde Sverigeeliten under många år, som är förebilden för Teodor. Han är bara är sex år, fyller sju till våren, men har redan en åkteknik som vittnar om vilka som är mamma och moster.

– Moster Johanna är idolen. Han vill bli som henne, berättar mormor Eva Östlund.

Teodor själv och kompisen Elias Thim springer hellre iväg och leker i snön i stället för att prata med tidningen efter att 300-metersloppet är avklarat.

I den yngsta gruppen finns åtta-tio skrinnare och alla tyckte förstås det var riktigt roligt att få tävla på hemmaplan.

– På måndagar har vi minuttävlingen där det gäller att komma under minuten på 300 meter. Sen är det förstås full fart i skrinnarskolan också. Alla vet om förutsättningarna, så det gäller att ta vara på de dagar då vi kan ha så här fin is som i dag, menar Eva Östlund.

LÄS MER: HSK-medaljer på USM i Uppsala

Mer läsning

Annons