Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Svenne Olssons taktiska drag i VM: "Det är vår grundplan"

/

Ryssland har vunnit tre raka VM-finaler.
Senast vändes en svensk 3–1-ledning till förlust i Chabarovsk.
När förbundskaptenen Svenne Olsson presenterade sin VM-trupp till Uljanovsk avslöjade han vissa nya detaljer.
– Det är väl den största justeringen som jag har gjort, säger Svenne Olsson, som var biträdande till Jonas Claesson i det förra mästerskapet.

Annons

TV: Se reprisen från presentationen av VM-truppen

Uppställningen som Svenne Olsson tänker använda sig av när Sverige ska försöka bryta den ryska VM-dominansen (tre raka VM-guld) är knappast udda för bandy.

– Vi kommer spela med två forwards, tre på mitten och fem försvarsspelare, säger Svenne Olsson.

LÄS MER: Här är den svenska truppen till VM

Men i Uljanovsk vill han att fler ska vara med och hämta boll när Sverige ska anfalla.

– I offensiven kommer vi ställa upp med två centrala fältare, och ligga kvar med tre spelare högre upp. Förra året hade vi en spelare som var nere och hämtade i Daniel Berlin, och vi försökte ligga kvar högre med fyra spelare. Det här är väl den största justeringen jag har gjort, att vi vill ha två centrala fältare tillsammans med halvorna som spelstartare, säger Svenne Olsson.

I den trupp han tog ut stod det redan klart innan att lite äldre stjärnor som Johan Esplund och Daniel Andersson (Villa Lidköping) samt Patrik Nilsson (Sandviken) saknas.

En joker i leken blir Hammarbys David Pizzoni Elfving, som inte var uttagen i Svenne Olssons 25-mannatrupp som togs ut för ett par veckor sedan.

Att han är med har delvis med förutsättningarna att göra. Sverige kommer att spela VM-matcher både utomhus och inomhus. Eller rättare sagt: Gruppspelsmatchen mot Ryssland och den final som de flesta förväntar sig kommer att spelas på den större utearenan.

– Helst av allt hade vi velat spela inne under bra förutsättningar. Men i och med att det kan bli 10 000-15 000 på en VM-final... Sådant går inte att tacka nej till, det går inte att säga nej till sådana upplevelser, säger Svenne Olsson.

Blir era chanser bättre eller sämre att kunna knäcka ryssarna utomhus?

– Ryssarna är uppväxta på den här isen. Det låter lite tokigt att säga kanske, men många av de ledande spelarna i Sverige spelar inomhus. Ryssland är bra på att bemästra det spelet, så det blir en nöt för oss att knäcka. Men tittar man på karaktärerna i spelarvalen så är det lite i och med att allt inte kommer vara perfekt.

Är Pizzoni Elfving ett typexempel på en sådan karaktär?

– Ja, det är han.

Bollnäs, som har tre spelare med i VM-truppen, har gått fram som en ångvält på senaste tiden i elitserien med sju raka segrar. Det hela har i stort sett sammanfallit med att stjärnan Per Hellmyrs har flyttats från högerhalven till offensivt mittfält.

Hur blir det med honom i landslaget?

– Du får väl se måndag 1 februari. Det kan bli spännande...

Du vill inte avslöja något som ryssarna kan läsa?

– Äh, dom är väl inte dummare än att dom tittar på matchen (Sveriges premiär mot Finland). Hellmyrs kan mycket väl hamna på ett svenskt mittfält, säger Svenne Olsson.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning

Annons