Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Möjligheterna lär inte bli sämre om vi får med Kina"

/

Bandy Winter Classic var ett sätt att introducera sporten i Kina.
Nu hoppas Hasse Johansson att bandyn kan få fäste i landet – och att den finns med i OS om några år.
– Möjligheterna lär inte bli sämre om vi får med Kina, säger han.

Annons

Det började med att bandyprofilen Hasse Johansson och entreprenören Per-Erik Perka Holmström ordnade en legendarmatch på Friends Arena klockan 07 på SM-finaldagen i fjol.

I samband med matchen började duon prata om Per-Erik Holmströms missionärsarbete med hockeylaget Nordic Vikings i Kina i början av 2000-talet. Då föddes en ny idé.

– Ska vi inte introducera bandyn i Kina också, då? tänkte vi, berättar Hasse Johansson.

Mars månad hann inte ens ta slut innan Per-Erik Holmström reste till Kina med tio klubbor och ett par målvaktshandskar i bagaget som Hasse Johansson, som hade förhinder, hade ordnat fram.

I oktober träffades representanter från svenska mästarna SAIK och ryska mästarna Jenisej, internationella bandyförbundet, Hasse Johansson och Per-Erik Holmström i samband med World cup. Idén togs upp på nytt och kort därpå reste duon till Kina för att lära ut bandy.

– Några veckor senare drog vi dit första vändan. Idén från början var att använda alla Perkas kontakter för att få upp något intresse där. Dagarna var intensiva och vi träffade folk som gjorde så att kinesiska bandyförbundet kunde bildas, säger Hasse Johansson.

– Det känns bra att det inte bara blev snack utan att vi verkligen gjorde det här. Vi åkte verkligen hit, fortsätter han.

Arbetsinsatsen resulterade i Kinas allra första Bandy Winter Classic – i vilken SAIK föll med 6–7 mot Bajkal Energy i lördags.

Hur sammanfattar du evenemanget?

– Ja, vad ska man säga… Någonstans spelar vi ju på en sjö. När jag var här i november var det nästan omöjligt att tro att isen skulle frysa över huvud taget, så det är rätt coolt egentligen, säger Hasse Johansson, som själv spelade i Nordic Vikings 6-3-seger mot kinesiska landslaget i förmatchen till SAIK-Bajkal Energy.

– Ett svenskt lag och ett ryskt lag har flugit hit och spelat här. Det är rätt galet egentligen. Vad gäller iskvaliteten så har spelarna provat bättre isar, men någonstans gick det ju ändå att genomgöra det.

Dagen innan matchen hölls ett seminarium på spelarhotellet inför Bandy Winter Classic där både svenska och kinesiska representanter pratade om bandyn som ny sport i Kina. Även förre proffsboxaren Nikolai Valuev, känd som The Beast from the East och som numera är politiskt aktiv inom idrottsrörelsen i Ryssland, höll tal på samma ämne.

När den väldige ryssen tog plats vid podiet fick Hasse Johansson plötsligt agera tolk.

– Det var lite saker som man fick ta på halvvolley när man översatte, men det var häftigt att träffa honom. Jag var ut och käkade med Valuev på kvällen tillsammans med några representanter från Dynamo Moskva. Han är inte liten heller, säger Hasse Johansson med ett skratt.

När SAIK flyger tillbaka till Sverige under måndagen reser Hasse Johansson i stället hundra mil rakt norrut senare i veckan. Då ska han, i egenskap av förbundskapten, till Harbin i norra Kina för träningsläger med kinesiska landslaget. Resan fortsätter sedan till Chabarovsk där bandyns C-VM avgörs i månadsskiftet januari/februari.

Vad tror du om efterspelet kring Bandy Winter Classic och introduktionen av bandy i Kina?

– Dels hoppas jag att SAIK har haft en rolig upplevelse – och sedan att de kinesiska spelarna tar med sig saker vidare till Harbin, så att vi kan fortsätta där och förbereda oss inför VM. I VM kommer de att se Neftyanik spela två matcher och då får de lite mer bilder av spelet. Det blir en riktig dusch med nya grejer för dem nu under några veckor, säger Hasse Johansson.

– Men i Kina måste man även fortsätta med bandyn själva och ha en organisation så att det blir ett landslag och några lag som kan möta varandra, framför allt i norra Kina. Jag menar, det finns 285 miljoner människor som bor där det är kallare än i Stockholm. Och Kina vill ju få till vinter-OS 2022 och då vore det väl schysst om bandyn kunde ta sig in till OS till slut.

Och Bandy Winter Classic var just ett OS-drag?

– Ja, men precis. Verkligen.

Om man ser nyktert på det – vad tror du om OS-möjligheterna?

– Vi är ju invalda i OS-familjen i två steg, men jag har ingen aning. Men möjligheterna lär ju inte bli sämre om vi får med Kina. Det finns folk i bandyförbundet här som har kopplingar till de olympiska ansökningarna i Kina.

Kan man säga att bandyn är på gång nu i Kina?

– Nja, det är väl svårt att säga det. Men det är i alla fall mer än vad det var för några månader sedan. Det finns i alla fall spelare och ledare som vet om bandy nu och som tycker att det är roligt. Vi blir 35 stycken som åker till Chabarovsk.

Mer läsning

Annons