Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träffades på Zinken i fjol – här är VM:s charmigaste par: "Jag har vetat vem hon varit i hela mitt liv"

/

Det slog gnistor på Zinken förra året. Nu är de på VM tillsammans.
Här är det oemotståndliga paret i Uljanovsk: Britt Lindroth, 79, och Lasse Sandlin, 72.
– Han är en underbar man på alla sätt, säger Britt.

Annons

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Hoforsbördige Lasse Sandlin började sin journalistkarriär på Gefle Dagblad och är en av landets mest profilerade bandyskribenter. Han började som krönikör på Aftonbladet 1989 och stannade där till pensionen 2007.

Köpingsfödda Britt Lindroth, före detta Damberg, sjöng i melodifestivalen på 1950- och 1960-talet och tillhör samma generation som Lill-Babs och Siw Malmkvist. "Hälsa Mikael från mig" var en hit och "Kärleksland" spelades ofta på Tjustkulle i Vetlanda innan Sapa Arena byggdes.

Det visste inte Britt förrän hon träffade Lasse.

Det var den 2 mars förra året, i samband med semifinal två mellan Hammarby och Sandviken på Zinkensdamm, som det "tände till eller vad man ska säga" som Britt uttrycker det.

– Det är det första jag skrivit om dig i min kalender, att jag träffade dig på en bandymatch, säger Britt och ler brett mot Lasse.

De hade i olika sammanhang träffats ett fåtal gånger innan det där mötet bland 6 000 åskådare då "länken" Olle förde dem samman på riktigt. Sedan i höstas är Britt och Lasse ett par.

– Det här skickade vi för en timme sedan ungefär: "Hej Olle! Tack för att just du förde oss samman! Kram /Britt och Lasse på Röda torget", säger Lasse och visar upp meddelandet på nattåget mellan Moskva och Uljanovsk.

Britt berättar:

– Jag sade till Olle att det vore kul för mig att gå på bandy eftersom min pappa var bandyspelare när jag var barn. Jag växte upp med bandyrör och spelade också bandy ibland. Många tjejer hade vita, tjusiga rör, men jag hade bandyrör du vet. Inga piruetter, säger Britt.

– Så då hängde jag med till Zinken och Olle sade: "Då ska jag snacka med Lasse, han fixar bra platser åt oss".

Det var helt enkelt bandyn som gjorde Britt och Lasse till ett. Britts pappa var Bertil Damberg som bland annat spelade bandy i Örebro SK. Enligt ÖSK:s 100-årsbok gjorde han 27 mål på 47 matcher för klubben. Det har Lasse tagit reda på.

– Han är en underbar man på alla sätt. Just att han är så vänlig och snäll, jag kan inte tänka mig någon vänligare. Han är rolig också, inte bara en sportfåne. Han är väldigt allmänbildad också kan jag tala om. Han kan både konst och musik och allting, säger Britt.

Och hur är Britt som person, Lasse?

– Du ser ju hennes leende. Hon är alltid glad. Det ser du på de här bilderna också. Jag har vetat vem hon har varit i hela mitt liv nästan, säger Lasse och visar de första bilderna som togs på paret den där semifinalkvällen på Zinkensdamm.

Nu är de på plats på VM i Uljanovsk för att njuta av bandy och varandra. De är oskiljbara, skrattar – och då och då rättar Britt till luggen på Lasse. Sedan skrattar de igen.

TV: Häng med in i Sveriges omklädningsrum under VM

Lasse har varit på flera mästerskap, men för Britt är det VM-debut.

– Det här är ett äventyr. "Du är inte klok, ska du åka till Ryssland?" sade min bekantskapskrets. Många av mina barn tycker att det är underbart, de har träffat Lasse och tycker att det här är skithäftigt, säger Britt.

Även om sporten inte alltid är logisk finns inte mycket som tyder på något annat än Ryssland–Sverige i final på söndag, trots att semifinaler mot Kazakstan respektive Finland ska spelas under lördagen.

Britt låter bli att tippa utgången i vad som lär bli resans höjdpunkt. Uppemot 15 000 ryssar väntas se VM-finalen på Stadion Trud.

– Jag kan tycka att det är kul om det är en bra match och det vore roligt om Sverige vann. Det ska bli oerhört spännande, säger hon.

Efter tre raka finalnederlag mot ryssarna tycker Lasse Sandlin att det är dags för ett svenskt VM-guld.

– Man måste ju göra det nu. Vi ledde med 3–1 i fjol med sju-åtta minuter kvar. Året innan brände Nilsson (Patrik) och Edlund (Christoffer) varsin straff. Det kan man fan inte göra i en VM-final. Så det är klart att vi måste ha en bra chans. Och Svenne (Olsson, förbundskaptenen) låter ju väldigt optimistisk av det jag hört, säger han.

– Men Ryssland har världens bästa spelare i Sergey Lomanov.

LÄS MER: Bergwall om spelarnas roller i svenska landslaget

Mer läsning

Annons