Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biljardesset slår till igen – som kapten

Marcus Chamat har varit en av Sveriges bästa biljardspelare under många år – och nu har han tagit bland det största som går även som kapten.
– Det känns underbart, säger han.

Annons

Det var i Las Vegas framför drygt 1000 åskådare som Europa kammade hem titeln i 2015 PartyPoker Mosconi Cup, med 11–7 mot USA.

Chamat hade inte lite att bära på sina axlar – den förre kaptenen innan honom hade lett laget till vinst hela sex år i rad.

– Det var en enorm press och en stor utmaning. Det blir inte större liksom, det är som en Champions League–final i fotboll. Men jag hade stödet från killarna i laget och det hade ju inte kunnat gå bättre.

Vad skulle du säga avgjorde det till er favör?

– Det faktum att vi är ett väldigt tight lag. Det var en lagvinst och alla gjorde verkligen bra ifrån sig. Vi presterade som bäst när det gällde som mest, säger Chamat.

Vad var utmaningarna för dig?

– Det började nog redan dagen före tävlingen startade. Då var det presskonferens och i stället för att som vanligt svara på lite frågor och så som spelare skulle jag som kapten hålla ett tal. Det var väldigt nervöst men jag körde från hjärtat och fick bra respons så då fick jag en bra start på det hela.

Och det var till och med nära att han blev den förste spelande kaptenen, eftersom han var en hårsmån från att kvalificera sig till spel själv.

Trots att han var som bäst i början av 2000–talet har han det fortfarande.

Hur hade det varit?

– Jag vet inte, tänkte inte så mycket på det när jag väl var där. Men det var kul att känna att jag fortfarande är riktigt bra fastän jag inte spelar lika mycket längre.

Vad tror du om din fortsättning som kapten?

– Ja, jag vann ju som rookie och har redan blivit vald till att vara det igen så det känns jättebra.

Nästa år spelas tävlingen i London på Alexandra Palace – framför då 2000 åskådare.

– Det är roligt att det växer hela tiden, avslutar Chamat.

Mer läsning

Annons