Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chamat tvåa i hemmaturneringen

Marcus Chamat var på väg mot sin tredje titel i Interpool Open.
Men för allra första gången tog en spelare med handicap hem turneringen.
– Typiskt att det skulle bli mot just mig, säger Chamat, som förlorade finalen mot Andreas Björndal med 6–11.

Annons

Interpool Open lockade hela 168 spelare under påskhelgen – och startfältet höll minst sagt toppklass.

Bland annat kom finländaren Mika Immonen och regerande världsmästaren i 9-ball, holländaren Niels Feijen, till start. Dessutom var tanken att amerikanen Shane Van Boening, världssjuan som bland annat vunnit US Open de tre senaste åren, skulle delta.

– Han var på plats i Gävle, men tyvärr tvingades han avstå turneringen på grund av nackproblem. Men det här var ändå ett av de svåraste åren att vinna Interpool Open, säger hemmaspelaren Marcus Chamat.

Interpool Open avgörs i 9-ball och snart 40-årige Chamat hade två titlar i bagaget inför årets upplaga. Den här gången siktade han på en bättre placering än förra året då det tog stopp i kvartsfinalen.

Chamat lyckades och efter sju segrar var han framme i finalen, där Andreas Björndal från Kville BC stod för motståndet. Björndal hade 4 i handicap, vilket innebär att han ledde med 4–0 när finalen startade.

– Jag gick ikapp till 6–6, men efter ett par turstötar rann det iväg och jag fick inget läge att komma tillbaka. Ingen med handicap har vunnit turneringen tidigare, så det var ju typiskt att det skulle bli mot just mig nu, säger Marcus Chamat, som dock kunde glädja sig åt andraplatsen.

– Från kvartsfinalen och framåt spelade jag suveränt. Jag besegrade ryssen Ruslan Chinakhov i kvartsfinalen, där jag låg under med 0–5. Men jag fick igång spelet enormt bra och vann med 11–6, det var en match som höll världsklass.

16 av spelarna som kom till start i 9-ball gjorde även upp om segern i 10-ball. Där vann Chamats klubbkamrat Tomas Larsson efter finalseger mot Christian Sparrenlöv Fischer, Norrtelje BK, med 8–7. Chamat förlorade i åttondelsfinalen mot finländaren Markus Leppiaho med 5–8.

Tidigare i år blev Marcus Chamat VM-nia i Filippinerna där han besegrade dåvarande världsettan – och på lördagen väntar avresa mot EM i Portugal. För Chamat är nya topplaceringar det självklara målet.

– Formen är god och finns det bara en sak att sikta på. Om jag har flytet som krävs vet jag att det kan räcka till vinst, säger Marcus Chamat, som har två EM-guld (ett i 9-ball och ett i 8-ball) och ytterligare ett gäng EM-medaljer på meritlistan.

I början på nästa vecka startar tävlingarna, som sedan kommer att pågå i cirka två veckor.

Mer läsning

Annons