Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundskaptenen om Gävlecyklistens EM-succé: "Det är världsklass – helt makalöst"

/
  • En bild från fredagens sprintfinal när Emil Linde spurtade ner den regerande världsmästaren Daniel Federspiel och tog EM-guld.

Efter EM-guldet i sprint avslutade Emil Linde mästerskapet i Huskvarna med en mer blygsam placering i cross country.
Men Gävlecyklisten får ändå högsta betyg av förbundskaptenen Anders Ljungberg.
– Det är världsklass – helt makalöst, säger han.

Annons

Efter att ha kört både stafett och sprint avslutade Emil Linde EM med att köra crosscountryloppet på en hård bana i värmen och den tuffa Huskvarnaterrängen. En 16:e plats i U23-klassen blev facit, men det är naturligtvis fredagens EM-guld i sprint som fastnat på näthinnan. Så även för mountainbikeåkarnas förbundskapten Anders Ljungberg.

– Där visar han verkligen vilken klass han håller. Han spurtar alltså ner österrikaren Daniel Federspiel, världsmästaren i sprint, som jag inte vet om han nånsin fått stryk i en spurt förut. Det är helt makalöst.

Hur stort är EM-guldet för svensk MTB-cykling?

– Han tog det på hemmaplan och då får det självklart stort genomslag och det blir svårt att jämföra med andra guld. Men det är klart det är stort.

Vad tror du om hans framtid?

– Jenny Rissveds vann EM-guld för två år sedan och nu är hon vår stora stjärna, så det ser bra ut för Emils del. Han är en ganska komplett cyklist i dag med stark överkropp, han kan spurta och har bra kondition. Det är detaljer han måste slipa på. Det skadar inte att vara explosiv i crosscountry också, men eftersom han tar guld i sprint klassar jag honom som bättre där.

Närmaste tiden väntar Sverigecup i Vårgårda, världscuptävlingar i Tyskland (Albstadt) och Frankrike (La Bresse) innan VM i Nove Mesto i slutet av juni. Finns Emil Linde med även där?

– Jag har inte tagit ut truppen, men jag kan väl säga att det ser ljust ut för Emils del, säger Anders Ljungberg.

Sprint finns på VM-programmet men tyvärr inte på OS – ännu.

EM i Huskvarna blev framgångsrikt för svenskt del; guld och brons i fredagens sprint, plus Jenny Rissveds silver i söndagens crosscountrylopp för U23-cyklister.

– Det har varit helt magiskt, jag vet inte hur många tusen som varit på plats och hejat på åkarna. Och så tre medaljer på det, det har varit ett extremt bra mästerskap, säger den svenske förbundskaptenen.

OK Hammarens Emil Hedlund slutade 23:a i juniorernas crosscountry och blev med det bäste svensk.

Mer läsning

Annons