Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlecyklisten Emil Lindes revansch efter den mystiska sjukdomen – ett EM-guld: "Det känns otroligt stort"

/

Han fick en hel säsong spolierad av en mystisk sjukdom.
Tre år senare är Gävlecyklisten Emil Linde Europamästare – som den förste herråkaren i sprint någonsin.
– Det känns galet, otroligt stort, säger han på väg till dopingkontrollen.

Annons

Linde var VM-sjua 2014 och tvåa på SM i sprintmomentet i fjol och har tidigare visat att han behärskar disciplinen, där man likt längdskidornas sprinttävlingar tävlar i korta heat med direktutslagning – det är den ena intervallen efter den andra.

Emil Linde, som tävlar för Gävle CA, visade styrka genom hela tävlingen i Huskvarnaterrängen. Med andra bästa kvaltid tog han sig enkelt vidare från både åttondelsfinal och kvartsfinal och i ett stenhårt semifinalheat tog han starten och höll undan till en finalplats.

– Jag tog starten i alla heat utom i kvartsfinalen, men det är inget jag tränat speciellt mycket på egentligen. Det brukar bara gå bra och man får den träningen naturligt när man åker mycket sprintbackar, säger Emil Linde.

Väl i finalen var han återigen snabb iväg och tog ledningen. Österrikaren Daniel Federspiel jobbade sig förbi och när de kom ut på upploppet var Emil Linde något efter. Men han borrade ner huvudet och kämpade sig förbi på upploppsrakan till ett historiskt EM-guld. Även på bronsplats var det svenskt genom Martin Setterberg – till hemmapublikens jubel.

– Det var en härlig känsla när jag märkte att jag kom ikapp honom och förbi i sista lilla backen upp mot mål. Och det här känns galet, jag hade hoppats på final, men att jag skulle hamna överst på pallen hade jag inte direkt tänkt mig, säger Emil Linde, som var ordentligt less på cyklingen för bara tre år sedan.

Då tvingades han stå vid sidan om i en hel säsong när en mystisk sjukdom bara tog om och om igen.

– Min flickvän hade twar och vi trodde det kunde vara det, men fick aldrig något svar. Kanske hade jag bara dåligt immunförsvar och var för ivrig att komma i gång med träningen igen. Hur som helst var det sjukdomen som fick min gnista tillbaka när jag väl blev frisk, säger Emil Linde.

Mer motiverad än någonsin underkastade han tränaren Anders Hanssons program och när kroppen har fått vara frisk har också resultaten kommit.

– Det är a och o i all konditionsidrott, att få vara frisk och träna bra, säger Hansson som tränat Linde sedan han var i 13-årsåldern och som nu gläds med sin adept.

– Han har haft så mycket otur genom åren, men jag har sagt till honom att nån gång måste det ta slut och det känns som han har förbrukat sin del nu.

Eftersom Emil Linde bara är 22 år tävlar han egentligen i U23-klassen, men visade att han även kan hävda sig mot yttersta motstånd även i seniorklassen.

I torsdagens stafett var han sexa på öppningssträckan när Sverige slutade nia, och på söndag är det dags för crosscountryloppet. En del av eliten avstod sprinten för att komma bättre förberedda på söndag.

Mer läsning

Annons