Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är SAIK-junioren som får köra VM i mountainbike: "Jag är mer uthållig än teknisk"

17-årige Emil Hedlund från Sandviken spelar bandy i SAIK:s U20-lag.
Men han är en ännu vassare cyklist – och har nu blivit uttagen till VM i mountainbike i slutet på juni.
– Jättekul, jag har gått och väntat på beskedet, säger han.

Annons

SAIK-junioren Emil Hedlund är uttagen till VM i mountainbike i Nove Mesto i slutet av juni.

Det finns många exempel på idrottare som kombinerat olika sporter högt upp i åldrarna, men just mountainbike och bandy är en ovanlig variant.

Och Emil Hedlund vill helst fortsätta med bägge.

– Det är ju kul med bandy, och bra träning på vintern. Det är mycket uthållighet och man tränar samma muskelgrupper i ben och bål. Men jag satsar mest på cyklingen nu när det gått så bra, och ska jag vara ärlig har jag alltid varit mer uthållig än teknisk i bandyn, säger han.

Thomas Linder är tränare för SAIK:s U20-lag, och ser inget problem i att Emil Hedlund kombinerar sporterna.

– Jag är ju inte orolig för hans fysik om jag säger så, där är han långt före alla andra, ett praktexemplar. Men tyvärr är det väl så ska man nå den yppersta eliten i en bollsport numera så måste man nog välja redan i 15-årsåldern. Men jag vill inte skrämma iväg någon, han får komma när han blir sugen i höst.

Emil Hedlund fyller snart 18 år, tävlar för OK Hammaren, och höll på med längdåkning som yngre, och började cykla först som 15-åring. Och det gick bra direkt.

– Jag hade turen att få hjälp att skaffa en fin cykel och sedan har jag haft Jonas Palmberg som tränare och som jag åkt mycket tillsammans med. Men nu åker jag faktiskt ifrån honom.

Emil var med EM i Huskvarna tidigare i vår och slutade då 23:a i juniorklassen. VM i tjeckiska Nove Mesto blir något ännu större, och förutom det individuella loppet åker han även stafetten tillsammans med affischnamnet Jenny Rissveds, Emil Lindgren och Gävlecyklisten Emil Linde. Han var juniorbidraget även i EM-stafetten och Sverige slutade då nia.

Emil Linde vann EM-sprinten i Huskvarna och var given i den svenska VM-truppen.

Sprint är en disciplin som inte körs så mycket utanför de stora mästerskapen som EM och VM, men det borde vara Gävlecyklistens bästa chans även i Tjeckien.

– Så är det kanske, samtidigt är sprint en gren där det händer mycket och väldigt fort kan gå fel så jag försöker att inte ställa så höga krav på mig själv. Och det känns inte som att banan där nere passar mig så bra. Det är mycket asfalt och jag vill gärna ha en tyngre bana med lite backar.

Emil Linde kör allt på VM: crosscountry, sprint och stafetten, och 23-åringen kör nu sitt fjärde VM. För Emil Hedlund blir det VM-debut.

Den svenska VM-truppen

Alexandra Engen, Elit XCO

Emil Lindgren, Elit XCO, stafett

Jenny Rissveds, U23 XCO, stafett

Emil Linde, U23 XCO, sprint, stafett

Martin Setterberg, U23 XCO, sprint

Ida Jansson, Junior XCO, sprint

Emil Hedlund, Junior XCO, stafett

Jack Kok, Junior XCO

Matthias Wengelin, sprint

Johan Widén, sprint

Mer läsning

Annons