Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo för Europaturné – trots brutna ben i handen: "Farmor tycker att jag ska sluta cykla"

/
  • Tim Hedman, Forsbacka, och Hampus Jonsson, Sandviken, är redo för en nio veckor lång Europaturné med downhillcykling varenda dag på schemat.

Europaturnén är årets höjdpunkt, men två år i rad har downhillcyklisten Hampus Jonsson kraschat och fått åka hem skadad.
Det avskräcker inte från en ny resa – med ett brutet båtben i handen.
– Cyklingen är en passion, jag vet inte vad jag skulle göra annars, säger han.

Annons

Det har blivit en tradition att Forsbackacyklisten Tim Hedman tar Hampus Jonsson från Sandviken, och i år även Adam Eriksson från Gävle, med sig i sin minibuss och åker på turné i mellan-Europa. I år är den planerade rutten nio veckor lång och stannar till på Europacuptävlingar i Tyskland, Schweiz, Österrike, Tjeckien och Frankrike.

De har sparat och jobbat extra för att under drygt två månader helt och hållet få ägna sig åt sporten de älskar – downhillcykling.

Men Hampus Jonsson har inte kunnat slutföra de två senaste turnéerna. För två år sedan kraschade han in i ett träd med huvudet före och fick åka ambulans och sedan hem till Sverige igen. Förra året varade resan bara fem dagar innan en ny krasch slog axeln ur led, med en saftig sjukhusräkning som följd.

– Vi förstod inte att det var ett privat sjukhus, så de ville ha 8 000 av mig. Vi tjafsade länge om det där, men till slut fick pappa skicka pengar och lösa ut mig. Storsponsorn fick rycka in, säger Hampus med ett skratt.

Inför årets bussresa, vars första stopp är tyska Willingen 28 maj, har Hampus brutit ett båtben i handen – men inte ens det ska stoppa honom från att cykla.

– Först blev jag bara less, vi lägger ju ner så mycket tid på det här. Men jag får bita ihop och hitta rätt mental inställning för det kommer säkert göra ont en del i handen.

Du är bara 22 år, och har redan råkat ut för så många skador. Är det värt det?

– Både farmor och mormor tycker att jag ska sluta. Men det är ungefär som att ta ifrån en inbiten sportfiskare hans fiskespö. Cyklingen är en passion, och alldeles för roligt för att sluta med. Och jag vet ärligt talat inte vad jag skulle göra i stället.

Vilken backe ser du mest fram emot?

– Schladming i Österrike, det är en fantastiskt rolig bana där man knappt behöver ta ett enda tramptag och med målgång på ett torg. Det är höjdpunkten, och den har jag faktiskt fått åka varje år. Innan jag skadat mig...

LÄS MER: Tim och Hampus räds inte backarna: "Man måste tänja på gränserna"

Mer läsning

Annons