Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningen ledde raka vägen till landslaget: Emmy Thelberg uttagen till landslaget

/
  • Emmy Thelberg är uttagen i svenska landslaget i cykel och får tävla i UCI-tävlingarna i Tyskland i juni.

Tandläkarstudenten Emmy Thelberg gjorde en radikal förändring i sitt liv i höstas. Satsningen på landsvägscykling har gett resultat och nu är hon uttagen i landslaget.

Annons

Emmy Thelberg är uppvuxen i Valbo men har alltid tävlat för Härnösand. Ett något annorlunda val kanske men inte så konstigt med bakgrund mot att hennes pappa är därifrån och att släkten finns där. Men i höstas förändrades livet när hon flyttade och påbörjade tandläkarutbildningen i Stockholm. Då valde hon dessutom att byta klubb.

– Jag bytte lag i höstas när jag skulle satsa mer på landsvägscykling. Dels är klubben här på hemmaplan och i Härnösand tränade jag alltid ensam. Nu är jag i ett lag och det är ju ett teamsamarbete, säger 26-åringen när Sporten når henne på väg från en föreläsning.

I dag satsar hon alltså för fullt på landsvägscykling och tävlar för nya klubben Stockholms CK i grenen men tidigare var det mountainbike som lockade mest. Hon har heller inte släppt mountainbiken (MTB) helt även om det inte blivit några tävlingar i den grenen i år.

– Grenarna är roliga på olika sätt. MTB är roligt för att det är i skogen och det händer en del där. Landsväg är mer taktik. Förut tyckte jag MTB var roligare men nu gillar jag landsväg mer. Det kanske är för att man har blivit bättre, säger Thelberg.

Förutom satsningen på cyklingen läser hon också den femåriga utbildningen till tandläkare. Det är ett tufft upplägg som helt enkelt inte fungerade efter ett tag.

– Det har varit jättetufft men nu har jag gått ner i studietakt till femtio procent. Jag har ju ökat min träningsdos sen i mars väldigt mycket så det funkar mycket bättre nu, säger hon.

Med satsningen på landsvägscykling och flytten till Stockholm tog hon också ett stort steg framåt. I maj blev hon uttagen i utvecklingslandslaget och nu har hon flyttat upp ett steg - till A-laget.

– Jag antar att jag visade förbundskaptenen vad jag kan då (läs: i maj), säger hon och ler genom luren.

Ja förbundskaptenen Martin Westby, som också råkar vara gift med OS-hoppet Emma Johansson (Sollefteå), såg säkerligen något han gillade med utvecklingen. Därför får Emmy Thelberg nu starta i UCI-tävlingarna i Tyskland i de svenska landslagsfärgerna.

Men något OS blir det inte. De tre platserna är redan fyllda och i stället riktar Thelberg blicken mot andra mästerskap.

– Min målsättning är EM (augusti) och VM (oktober), så man får försöka ta steget utomlands, säger hon och förklarar:

– Jag vill ju kunna köra de största tävlingarna och då måste jag ta mig utomlands. Då är det framför allt Belgien, där det finns många lag. Man måste åka dit och tävla och visa sig. Jag gjorde det en del förra året och ska försöka göra det i år också. Förhoppningsvis kan man gäståka i något lag, det är planen.

Appropå Emma Johansson så är hon en symbol för vad som sker, framför allt i Sverige, just nu. Cyklingen växer i Sverige, särskilt bland tjejer, inom båda Emmy Thelbergs grenar.

– Jag märker att cykling blir större generellt sett. Det är jätteroligt att hon är så himla stark och det är klart att hon är en förebild, då vet man att en svensk tjej kan nå världseliten.

Kvinnliga cyklister är fortfarande underordnade männen. De tjänar betydligt mindre, om något alls, och har svårare att få sponsorer. Det har tidigare heller inte funnits samma möjligheter till att tävla.

– Utomlands vet jag inte hur mycket större det blivit men det har ju blivit en världscup så det har skett en utveckling men det är fortfarande långt kvar, säger Thelberg om utvecklingen på damsidan.

Även om UCI, en damtour där både team och landslag får tävla, har blivit en framgång är det långt kvar till damerna är på herrarnas nivå i form av prispengar, löner, sponsorer och uppmärksamhet.

– Det är jätteojämlikt. Det är verkligen stor skillnad. En del säger att vi är så få tjejer och att vi får mindre pengar för det, men nu växer vi ju, säger Thelberg och fortsätter:

– Herrarna har grymt höga månadslöner medan tjejerna nästan får betala. Man får hoppas det blir bättre.

Fotnot: Auensteiner - Radsporttage i Tyskland avgörs den 11-12 juni.

Mer läsning

Annons