Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se bilderna från Europaäventyret – nu får Tim Hedman köra VM i downhill

23-årige Tim Hedman från Forsbacka har kuskat runt i Europa och cyklat downhill hela sommaren. Nu kommer belöningen – en VM-plats i italienska Val di Sole. "Jättekul, det är ett kvitto på att jag gjort nånting rätt", säger han.

Annons

Under två månader har han rattat sin buss från från den ena cykeldestinationen till den andra i Mellaneuropa, med kompisen Hampus Jonsson från Sandviken på passagerarsätet bredvid. Det är tredje året i rad de lägger alla sina semesterdagar och sparade pengar på att helt och hållet ägna sig åt sporten de älskar – downhillcykling. Ni kan se ett klipp från Champery här ovanför.

Under en kort period hade de även Adam Eriksson från Gävle med sig.

– Men han kraschade på huvudet och fick en fraktur i nacken så han fick åka hem. Men nu är det bra, jag cyklade med honom i helgen, säger Tim Hedman.

Tim Hedman och Adam Eriksson i Leogang i Österrike.

Det finns risker förenat med sporten, men både Tim och Hampus Jonsson klarade sig från allvarligare skador den här gången. Hampus har annars fått avbryta sina tidigare Europaresor.

För två år sedan kraschade han in i ett träd med huvudet före och fick åka ambulans och sedan hem till Sverige igen. Förra året varade resan bara fem dagar innan en ny krasch slog axeln ur led.

– Det är jag mest nöjd med, att jag tog mig igenom hela resan den här gången, säger Hampus Jonsson. Det blir en helt annan cykling än hemma i Sverige, där har vi inga långa fyraminutersbanor som det ofta kan bli nere i Europa.

Tim Hedman är den som lyckats bäst i tävlingarna, men det är ändå en bit upp till den yttersta eliten. En 37:e plats i den avslutande Europacuptävlingen blev det bästa resultatet.

Men ändå – nu är han uttagen som en av tre seniorer till VM i italienska Val di Sole 5-11 september.

– Det ska bli skoj, jag har kört VM en gång som junior men det här blir första gången som senior och det smäller såklart högre. Det är ett kvitto på att jag måste gjort nånting rätt, säger han.

Och banan?

– Den har jag kört förut, jag tävlade där i min första världscuptävling. Den är väldigt stökig, brant och stenig. Det är en fysiskt väldigt jobbig bana.

Men närmast väntar först SM i Bygdsiljum utanför Umeå i helgen för både Tim Hedman och Hampus Jonsson.

Läs mer: "Farmor tycker jag ska sluta cykla"

Läs mer: Måste man vara galen för att cykla downhill – vi sökte svaret i Kungsberget

Tim Hedman i Schladming.

Tim Hedman.

Mer läsning