Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se när sportens reporter utmanar Europamästaren från Gävle – och taktiken går åt skogen

Europamästare i sprint – men hur snabb är egentligen Emil Linde?
För att ta reda på det utmanade vi Gävlecyklisten i en minisprint på Skidstavallen.
Får han behålla titeln eller är det sportens reporter som i själva verket är snabbast i Europa?

Annons

På Skidstavallens gräsytor har vi konat upp en liten sprintbana med en startsträcka, ett hinder i form av den lilla kullen och en lång målraka. Syftet är att ta reda på hur snabb Gävlekillen Emil Linde egentligen är på sin cykel.

När han vann sitt EM-guld i Husqvarna för några veckor sedan tog han starten i alla heat utom ett, och i finalen spurtade han ner världens bäste sprintåkare – österrikaren Daniel Federspiel.

Nu väntar ett VM i tjeckiska Nove Mesto, och även om Emil själv tonar ner sina chanser och säger att banan inte alls passar honom eftersom det är för många asfaltsrakor och för få backar är det klart att han är ett stort svenskhopp just i sprinten. Och där är starten alltid viktig.

– Men hur viktig beror på vilken typ av bana det är. På vissa kan man inte komma förbi på upploppet och då är starten oerhört viktig, på andra banor finns det tre, fyra ställen där man kan köra om. Men 50-60 procent av ett sprintlopp hänger nog på starten. Man vill alltid vara minst tvåa iväg i alla fall.

Emil Linde spurtade ner österrikaren Daniel Federspiel när han tog EM-guld i Huskvarna.

Vad gör en bra start?

– Det är tajmingen, att man har rätt växel och får drivet mot marken och inte spinner med bakhjulet. Nu för tiden byter man framklinga beroende på vad det är för bana så rätt växel hänger ihop med det. Men inte för lätt, en växel tyngre än vad du tror skulle jag säga.

Hur mycket tränar du starter?

– Det blir en gång i veckan när jag kör korta intervaller och då blir det automatiskt startträning.

Med Emils råd, plus instruktionen om att vara "spänd i kroppen", ställer vi upp oss vid Skidstavallens startportal. Normalt sett står det någon och håller i bakdäcket, men nu får jag ta stöd mot en av stolparna medan Emil vant balanserar på sin cykel. Vår starter Stisse Åberg sänker armen och...

... plötsligt är Emil fem meter framför mig, och jag håller fortfarande i min stolpe. När jag väl får upp farten, vilket tar sin lilla tid, är dock inte differensen så himla stor när vi brakar rakt in bland brännässlorna i det höga gräset. Emil klipper den lilla kullen utan att tappa fart medan jag stånkar mig uppför och avståndet växer. Planen att ligga i rygg och eventuellt kunna utmana honom på upploppet var precis så orealistisk som den lät på förhand. Emil får sitta och rulla tummarna medan jag kämpar mig i mål.

När jag hämtat andan slår vi oss ner vid grillplatsen.

OS i Tokyo, det är det stora målet för Emil Linde som valt att fortsätta tävla för Gävle CA.

Vad har EM-guldet betytt för dig?

– Än så länge har det inte betytt så mycket, jag har fortfarande knappt fattat att jag vann. Men förhoppningsvis betyder det mer sponsorer och publicitet framöver.

MTB-cyklisterna kör inte så många sprintlopp på en säsong. På världscupen är det bara crosscountry och likadant på OS, dit Sverige i år bara skickar Jenny Rissveds till Rio. Om fyra år är det Tokyo som gäller – och då hoppas Emil Linde att han finns med.

– Just nu är det mitt stora mål, att ta mig till Tokyo 2020 och därför tränar jag mer för crosscountry än sprint egentligen. Det krävs mer i träningsväg för konkurrensen i världstoppen är hårdare.

Du tävlar fortfarande för Gävle CA, det har inte varit aktuellt att byta till en större klubb nån gång?

– Nej, jag har väl tänkt tanken. Men så länge jag kan få det bra med mina egna sponsorer här hemma så är det roligare att köra i Gävlekläder, och jag bor ju här också.

Skidstavallen är speciell för Emil, här har han tränat sedan han började cykla som åttaåring och sedan dess har han avverkat varenda stig ett tusental gånger. Men länge var varje tävling en prövning.

– När jag var liten var jag alltid så nervös att jag spydde innan en tävling. Jag kan kontrollera nervositeten bättre i dag, men senast jag spydde var faktiskt på cykelcross-VM för två år sen. Sen dess har jag klarat mig.

Förutom Emil Linde tävlar även Hammarens junior Emil Hedlund i VM.

LÄS MER: Gävlecyklisten Emil Lindes revansch efter den mystiska sjukdomen – ett EM-guld

LÄS MER: Förbundskaptenen om Lindes EM-succé: "Det är världsklass"

LÄS MER: Här är SAIK-junioren som får köra VM i mountainbike

Fakta/Emil Linde

Ålder: 22 år.

Bor: Hemma hos föräldrarna i Forsby.

Familj: Flickvännen Linn Gustafzzon i Falun, som också är landslagsåkare.

Jobb: Jobbar 60 procent hos bröderna Palmberg på Sandvikens Byggmaskiner när det inte är tävlingssäsong, på timmar nu för att kunna träna på heltid.

Aktuell: Europamästare i sprint som nu kör VM i tjeckiska Nove Mesto – både sprint, stafett och crosscountry.

Mer läsning