Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen då ponnytravet tog över

En spänd förväntan sprider sig bland åskådarna. På travbanan framför dem preparerar en traktor gruset på den brungrå travbanan. Sveriges snabbaste – om man får tro den enorma
banderollen på ena långsidan. Traktorn kör av banan. Maskinkraft ska bytas mot riktiga hästkrafter.
Välkommen till ponnytrav på Gävletravet.

Annons

– En minut till start, hörs från högtalarna.
En sista cirkulering från de tio hästarna med tillhörande ryttare. Mia Johansson höjer sin lilla smidiga filmkamera. Långt där borta, på andra långsidan – precis vid den stora banderollen, kan vi skymta hennes 15-åriga dotter Josefine på ryggen på ponnyn Tallebo Hercules. Kommer mamma Mia verkligen att kunna uttyda sin dotter på filmen? Det spelar ingen roll, inte ett ögonblick får missas.
De flesta av åskådarna framför den röda stallserveringen är föräldrar eller släktingar till ponnyryttarna. Minuterna tidigare har de bjudits på dramatik. Just Mias dotter Josefine kom ridande med en jäktad uppsyn.
– Jag har fel skor, jag måste ha ett par andra! ropar hon stressat.
– Hon har bara ett par vanliga skor på sig. Hon måste ha ett par riktiga ridstövlar, det har med säkerheten att göra, förklarar Mia.

 

En snabb konversation med en klubbkamrat och ett lika snabbt skobyte senare är Josefine redo. Hon kontrolleras av funktionärerna och gör sedan de andra ryttarna sällskap.
– Klart...1...2...kör! hörs från speakern.
Hästarna rusar iväg motsols på den bortre långsidan. Det är det åttonde loppet för dagen på ponnytravet, arrangerat av Gävle Ponnytravklubb. Klassen är monté, där ryttarna sitter direkt på hästryggen istället för i en sulky och hästarna travar som vanligt. En blandning mellan trav och galopp alltså.
Det är första gången Josefine och Tallebo Hercules tävlar tillsammans. Starfältet är ojämnt. Några ponnys är riktigt snabba, medan det går långsammare för andra.
– Så är det med monté. Det är inte så stort i Sverige ännu, därför blir klasserna lite ojämna, säger Mia Johansson.
Josefine och Tallebo Hercules kämpar på bra, men slutar långt efter vinnaren.

 

Efter loppet väntar ännu ett jäktat ombyte för Josefine. Hon rider fokuserat in i stall nummer åtta på stallbacken och börjar omedelbart att byta om. Både kläder och häst ska bytas ut. I stallet råder ett organiserat kaos. Ryttare och föräldrar springer runt om vartannat. De enda som inte verkar stressade är hästarna. Josefines andra häst, Bergas Flisa, står lugnt och avslappnat medan Josefine spänner fast sulkyn.
Väl ute ur stallet är Bergas Flisa mer rastlös.
– Jag måste gå med henne, hon kan inte stå still, säger Josefine, samtidigt som hon ropar att mamma Mia ska ge henne den blå piskan.
Dagens andra lopp, i mer sedvanligt trav, blev inte långvarigt för Josefines del. Bergas Flisa ville galoppera och ekipaget blev diskvalificerat efter ett halvt varv. Men trots det snöpliga avslutet på dagen kan mor och dotter Johansson vara nöjd med insatsen.
– Bergas Flisa var jättehet. Det gick fort, hade hon inte galopperat hade de varit bland de första, säger mamma Mia.

Mer läsning

Annons