Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokrati är helt klart överskattat

/
  • Jaha, där borta brottas dom med tapirer. Men minigolf är ju också kul.

Vi har rest över halva jordklotet, suttit på olika plan och flygplatser i nästan ett dygn, och kört med hyrbilen längs smala och kurviga vägar genom den tjocka dimma som sluter sig kring regnskogen när man kommer upp i de grönklädda bergen.
Men vi är framme.

Annons

Vi har nått La Fortuna, vid foten av den aktiva vulkanen Arenal, första stoppet på vår drygt två veckor långa road trip genom Costa Rica.

Det är bland annat hit amerikanska turister, framför allt, men även andra, tar sig för att ränna nerför forsar, glida längs vajrar högt uppe bland träden (så kallad ziplining) eller bara uppleva en del av Costa Ricas skyddade urskogar.

Så vi frågar våra sexåringar vad de helst av allt vill göra.

Gör aldrig det.

– Vi vill spela minigolf. Minigolf! Minigolf! Minigolf! ropar de i kör.

De har sett den när vi kört förbi med bilen. En ganska risig 18-hålsbana, med en uppstoppad gorilla som vinkar upp och ner med ena armen, och myror som struntar helt och hållet i det där med att man inte ska gå i banan. De har en egen stig, rätt över bana fem, där de kånkar löv och bitar från det lilla träd som de håller på att montera ner strax bredvid.

Vi åker gummibåt på floden och ser apor och krokodiler, vi badar i en tropisk fors med bubbelpoolvarmt vatten som värms upp direkt av vulkanen, och vi vandrar genom regnskogen för att nå, och bada i, vattenfall.

Men det bästa, det är ändå minigolfen. Så vi måste spela varje dag.

Jag slipper undan på min födelsedag, eftersom frun i hemlighet bokat en guidad cykeltur på mountainbike åt mig. Det blir en dag i konstant, men varmt, ösregn; upp och ner för branta och sliriga grusvägar. Livskvalitet.

Efter bergen blir det stränderna, mer regnskog, mer djur, mer fantastisk natur, och vägar som, trots Costa Ricas fredliga historia (landet har inte ens haft en armé på 70 år) stundtals är som sönderbombade. Ska aldrig, aldrig, aldrig klaga över några potthål på Västerbågen igen. När vi måste bogsera upp en annan fyrhjulsdriven jeep, som fastnat mitt i den flod som plötsligt korsar den skumpiga grusvägen, känns det lite Dakarrallyt över det.

Till sist är rundresan över, och vi når huvudstaden San José igen, som vi undvikit på grund av den kriminalitet som ändå finns där, men som övriga delar av landet verkar vara förskonat ifrån. När vi sammanfattar resan finns det ändå något som pojkarna uppfattar som negativt, mitt ibland allt de roliga de upplevt.

De fick inte bestämma själva vad vi skulle göra.

Tro f-n det.

I så fall hade vi spelat minigolf – eller suttit inne på hotellrummet och glott på en ipad i två veckor.

Demokrati är överskattat.

Mer läsning

Annons