Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs ett nytt Roth-pådrag i Gävle

Det är faktiskt en alldeles utmärkt, intressant ansökan som Gävle kommun och Gästriklands idrottsförbund lämnat in.

Men det räcker inte.

En prydlig pappersprodukt ger fakta som talar för Gävle.

Men nån mer måste göra det – men vem är det i Gävle?

Annons

En gång i tiden hade Gävle en fritidschef som hette Hans-Jörgen Roth. Han var, jag kan inte hålla mig, all over the place han också.
Han hade en noggrant utvald frisyr, han gillade att snacka, han gillade att synas, han gillade att vara i centrum – och av bara farten (samt lite annat också) hade Gävle på 90-talet:
• Ett junior-VM i ishockey. Jo, faktiskt – med Peter Forsberg och Markus Näslund.
• En grupp i stora hockey-VM – det som nu delas mellan Stockholm och Helsingfors.
• Matcher i dam-VM i fotboll – bronsmatchen mellan USA och Kina gick på Strömvallen (2–0, 4 335 såg på).
• Brottnings-VM – Karelin vann självklart i Gavlerinken. Karelin!

Läs det där en gång till. Och så en gång till. Och inse att evenemangsstaden Gävle hade sina glansdagar, och under 2000-talet har övervintrat tack vare Brynäs, Gefle IF (!!!), ett curling-VM, några friidrotts-SM och möjligen lite till.
Men att man nu mopsar upp sig och säger ”Välkommen till Gävle” och ”Mästerskap för alla” och ”Idrottsstaden vid havet” och lite annat tycker jag bara känns spännande.
Det här med SM-veckan har dock utvecklat sig till någon typ av mini-OS, om ni förstår mig rätt. Man samlar en rad idrotter och drämmer till med mästerskap för alla under, just, en vecka.
Därför är vägen till att få SM-veckan utvecklats till en fackelstafett fram till det är dags att tända den där riktigt stora elden.
Jag vet att idén till den här ansökan kommer från Ann-Gerd Bergdahl på Gästriklands idrottsförbund, som lyckades tända en liten låga som Gävle kommun faktiskt snabbt, smart och skickligt kastade en hög papper på så att det tog fyr.

Men kampen har bara börjat, även om det verkar vara en sprinterduell om SM-veckan. Redan runt 15 mars kommer det första beskedet på hur riksidrottsförbundet har tänkt sig gå vidare med de olika ansökningarna. Antingen går några utvalda vidare, eller också alla.
Det behövs därför ett nytt Roth-pådrag i Gävle.
Det behövs någon som ställer sig upp, tar några danssteg, ringer samtal, träffar folk, ja gör allt utom att kanske ta till mutor – men i alla fall visar att jag är Gävle och i Gävle är vi så här och vill det här och vi är faktiskt bäst också.
Det är faktiskt alldeles nödvändigt. Allt handlar om kontakter (titta på Gefle IF – svenska mästare i att fixa svenska mästerskap), allt handlar om att visa att man brinner.

Så vem i Gävle?
Kommunalrådet Carina Blanck, kanske inte (glöm verkligen att jag skrev det där med mutor). Kommunalrådet Per Johansson, kanske borde han ta sista chansen. Fritidschefen Lars-Göran Ståhl, fast det tror jag inte.
Nya fritidschefen (jag kopplar bort det där med att titeln egentligen är kultur- och fritidschef, annars skulle krönikan bli för lång) Kajsa Ravin.
Ja, varför inte. Verkligen inte.
Här kommer ju evenemangsstaden Gävle tuffande som ett ånglok direkt från Järnvägsmuseet. Och då kemtvättar vi dessutom snabbt bort den kulturkofta jag har en känsla av att många tror att hon gärna sätter på sig, men som jag helst inte ser.

Annars tycker jag så här: Nyköping/Oxelösund (delat), Falun (har redan SM-veckan vinter), Göteborg (för stor stad), Sundsvall (har haft vinterveckan två gånger), Borås (har fridrotts-SM 2013) ska bort.
Gävle (bäst, i alla fall efter en utgrävning av Fjärran Höjder-bassängen), Jönköping och Uppsala får göra upp om titeln.

Mer läsning

Annons