Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blåser vårvindar genom Norrlandsfönstret – i alla möjliga väderstreck

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Hans Vestberg

Det sägs att det var sura miner inom vissa förbund när Hans Vestberg visade sig vara den enda kandidaten till ordförandeposten i Sveriges Olympiska Kommitté. Själv jublade jag. Veppis är det bästa som hänt SOK och det kommer surgubbarna också att märka så småningom. I Vestberg får svensk idrott en person som vet hur man styr ett företag – för det är faktiskt så man måste tänka när det handlar om dagens idrott. Jag har bevakat sport längre än vad jag vågar avslöja (en kvinna ska ju inte avslöja sin ålder) och har genom åren sett skrämmande exempel på hur föreningar och förbund sköts. Personer som lekt med pengar som om de lirade Monopol och hållit varandra bakom ryggen (you scratch my back and I’ll scratch yours).

Koncernchefen och vd:n för Ericsson gamblar inte om trovärdigheten. Han kör med raka rör och har en vinnarskalle som jag själv kan vittna om från våra skolår tillsammans i Hudiksvall. Och då menar jag inte den gången han fällde mig i en grusmatch i fotboll så att hela benet skrapades upp för att jag var steget före honom, eller när vi tävlade om vem som skulle få bäst betyg i historia. Alla som någon gång mött Vestberg kan bekräfta hans strävan att vara bäst och med tanke på att ett av SOK:s största mål är att kamma hem vinter-OS till Stockholm 2026 har jag fått hoppet tillbaka för ett OS i Sverige. Det enda orosmolnet är vem som nu ska efterträda Veppis som ordförande i handbollsförbundet (då han såklart gjort ett fantastiskt jobb). Å andra sidan är jag ledig…

 

2. Norrlandsfönstret

En gång i tiden ville Expressens legendariske sportkrönikör Mats Olsson spika ihop det med sjutumsspik. Nu blåser det vårvindar genom det öppna fönstret i alla möjliga väderstreck. Både Östersund (!) och Sundsvall (!) förgyller den allsvenska starten och Gefle (mindre utropstecken, de har ju varit med förr) hänger med som vanligt. Däremot ligger de tre lagen i botten vad gäller allsvenskans publikliga. Att Giffarna bara har 3 774 i snitt per match (sämsta snittet i allsvenskan) jämfört med till exempel Östersunds 5 947 är ju synd och skam. Skämmes sundsvallsbor!

 

3. Susanna Kallur

Följer Sanna via hennes instagram och när hon i veckan lade upp att hon kört full kareta över sex häckar fick jag nästan tårar i ögonen. Det var sex år sedan hon gjorde det senast och jag håller tummarna så hårt att de blir blå för att hon ska klara ännu en comeback. Dessutom älskar jag uttrycket kareta.

 

4. Jonas Karlsson

Kommer faktiskt att sakna honom i SVT-rutan. Grattis Eurosport.

 

5. Mikaela Laurén

Hennes prestation i helgens boxningsfight om världsmästartiteln är värd alla hyllningar och jag fattar att trashtalk innan matcherna är kutym för sporten. Men. Att förnedra sin motståndare genom att vara överlägsen i ringen är en sak – att förnedra dem innan är en helt annan. Mikaela hällde en flaska vatten över Ivana Habazin på invägningen och gick från stjärnstatus till sandlådan. Ivana rörde inte en min. Segern utanför ringen vann kroatiskan.

 

6. Alvin Östlund

Med två världsmästare i skidor som föräldrar, Billan och Erik Östlund, trodde man kanske att karriären skulle ha varit helt given. Men det blev ingen snösport för Alvin. Det blev motocross. Hur det går? Bra förstås. Vad annars med de generna? I fjol tog han hem SM-bucklan i MX2-klassen och i år har 19-åringen från Segersta i Hälsingland startat VM-serien på bästa sätt. Senast blev det en sjätte plats. Heja Östlund!

 

7. Innebandy

Jag bugar mig djupt för världsrekordet som slogs under SM-finalerna. 18 166 åskådare, världsrekord i publik under en innebandymatch! Respekt.

Mer läsning

Annons