Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här är inte några konstigheter”

Sporten satte i gårdagens tidning Brynäs IF:s årsredovisning under lupp. – Men det är faktiskt så att det finns ingenting bokföringsmässigt i årsredovisningen som är speciellt anmärkningsvärt – det är vårt dåliga resultat som är värt att diskutera och analysera, säger Mats Östling i Brynässtyrelsen.

Annons

Östling vill därför påpeka några viktiga punkter där han anser att Sportens artikel gav en felaktig bild.

– Framför allt den här goodwillposten. Den är i praktiken två år gammal. Det är bara så att den dyker upp i årsredovisningen nu när fastighetsbolaget och restaurangbolaget fusionerats under det föregående året och på så vis har posten flyttat sig upp i koncernen. Redan under 2006 gjordes den uppvärdering som sedan dess skrivs av på tio år.

Nr 2 i Östlings påpekanden är den förlängda avskrivningstiden på själva arena.

– I den ursprungliga kalkylen som låg till grund för att göra investeringen i arenan användes en 50-årig avskrivningstid, vilket inte är någon anmärkningsvärd tid. Men sedan blev det ändå 33 år i bokföringen.

– Precis, och den har vi rättat till nu.

Det Östling vill poängtera tydligt är att det inte finns något samband med den s k goodwillposten och den uppvärdering som gjort att Brynäs kan uppvisa positivt eget kapital i årets bokslut. Det innebär att Brynäs inte skapar en avskrivning som skapar kostnader i framtiden.

– Den nya uppskrivningen har att göra med en uppvärdering på aktievärdet i vårt dotterbolag till faktiskt bokfört värde i detsamma. Det är därför det inte uppstår någon ny goodwill.

– Man ska ha klart för sig att en idrottsklubbs årsredovisning är mycket enklare utformad än ett storföretags. Då kan det uppstå såna här missförstånd, även om man är mycket kunnig när man tittar på papperen.

– Hade du ringt mig så kunde jag ha förklarat det här redan då, men jag förstår att ni gärna låter någon utomstående titta på årsredovisningen.

– Ja, det får man väl vara beredd på. Men det jag vill säga är att det som uppmärksammades i artikeln, faktiskt inte är några konstigheter.

– Den viktiga punkten är givetvis det ekonomiskt dåliga år vi har gjort. Det är naturligtvis värt att diskutera, och där har vi ju tänkt till ordentligt inför framtiden.

– Inget speciellt. Årsmötet är till för att medlemmarna ska få möjlighet att säga sitt.

Sporten har diskuterat Mats Östlings förklaringar med den ekonom som gick igen årsredovisningen.

– Det här med att det gjorts en fusion av fastighetsbolaget och restaurangbolaget förklarar mycket. Då har man redan där räknat med kostnaderna för avskrivningar, säger vår expert. Och att uppvärdera aktievärdet på det här sättet kan man också göra.

Brynäs årsmöte äger rum kl 18.00 på måndag i Läkerol Arena.

Mer läsning

Annons