Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftertraktad talang valde Norrköping

/
  • 16-årige Edvin Stark från Ockelbo går en ljus framtid till mötes.

Hela Basketsverige ville ha honom.
Till slut föll 16-årige Edvin Starks val på Norrköping Dolphins.
– Det var ett svårt beslut, säger Ockelbosonen.

Annons

Redan i barnvagnen spenderade Edvin mycket tid på basketplanen. Hans pappa Johan Stark var nämligen spelare, och numera ledare, i Ockelbo Basket.

– Fast Edvin är mycket bättre än vad jag var vid samma ålder, säger Johan Stark, som även tränar Edvins lag. Basketgenen är dessutom färgad av en släkt, där i princip samtliga ägnat sig åt basket och det var därför aldrig något snack om hur Edvin skulle spendera sin framtid.

– Det har alltid varit basket. När jag inte spelar basket så ser jag basket på tv eller spelar basket på tv-spel.

Han beskriver sig själv som en kvick spelare som gör mycket poäng och med ett bra spelsinne. När Edvin pratar märks det att han är en målmedveten 16–åring. Han tränar ungefär en gång om dagen och har även arbetat tillsammans med en kiropraktor sedan han var elva år gammal.

– Han ligger i topp i princip på alla fystester. Han är absolut en av de största talanger som Ockelbo fått fram de senaste tjugo åren, säger Johan Stark.

Edvins talang har gjort att han slagit sig in i alla landslag han kunnat slå sig in i. U16–landslaget ses dessutom som det mest talangfyllda på väldigt länge. Bland annat vann de över de andra nordiska länderna överlägset i en turnering tidigare i år.

– Vi mötte även Sveriges U17–landslag, alltså de som är ett år äldre, och vann mot dem också, säger Edvin.

I klubblaget spelar Edvin pointguard och styr det mesta av spelet. I landslaget har han däremot tagit sig an en mer defensiv roll.

– Men det är inte något problem. Det är många bra i landslaget, säger Edvin.

Hans framgångar har skapat ett eko ute i Basketsverige och när han skulle söka in till gymnasiet var det i stället gymnasierna som sökte efter honom. En rad lag i Svenska basketligan hörde av sig till Edvin, och till slut stod valet mellan två lag – Norrköping Dolphins och Jämtland Basket.

– Det var lite jobbigt faktiskt ett tag. Men jag valde till slut Norrköping och det känns jättebra, säger Edvin. Han berättar att han gjorde en klassisk för och emot lista, där Norrköpings fördelar till slut vägde över. Bland annat kunde Norrköping erbjuda bättre träningsmöjligheter och tränaren visade tydligt att han verkligen ville ha Edwin i sitt lag.

Förutom basket ska han gå barn och fritidsprogrammet och den stora gula villan hemma i Ockelbo ska bytas ut mot studentkorridor.

Som kortsiktigt mål har Edvin att vara med och träna med A-laget och kanske få spela några minuter. Som långsiktigt mål är det collage i USA, som gäller.

Och spel i NBA?

– Ingenting är omöjligt, säger han avslutningsvis och skrattar.

Mer läsning

Annons