Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma imponerade i Team Sportiaracet

/

Emma Bergman, som nu tävlar för IK Rex, imponerade stort när det uppländska skidfolket äntligen fick ställa upp och mäta sina krafter i en distanstävling.
Storvreta Skidor stod för ett bra arrangemang och drygt 130 åkare fanns på plats i helgen.
Tack vare snökanoner hade klubben skapat en drygt kilometer lång slinga, där åkarna allt efter ålder fick köra varv efter varv.

Annons

– Det har ju inte blivit så mycket snöträning som jag hoppats. Men jag har har gjort några tävlingar. En seger i Ljusdal och kvartsfinal i Nordiska sprintcupen uppe i Åsarna är det som gått bäst, sa Emma, sedan hon i överlägsen stil kört i mål på Skogsvallen i Storvreta.

Redan efter halva distansen var Emma nära två minuter före sina konkurrenter. I mål var differansen över i damklassen över fyra minuter.

– Närmast ska jag köra sprinten i SM-veckan i Östersund. Men det blir bara sprinten i SM och jag åker upp till nästa helg. Jag var i kvarten förra året och hoppas naturligtvis att jag ska komma minst lika långt, sa Emma som är förstaårssenior.

En som också har siktet inställt på SM i Östersund är KristianTufvesson. Också han har kommit upp i senioråldern. Kristian slog igenom förra säsong.

– Ja, det var också den första säsongen som jag började träna på riktigt.Min bästa insats hittills den här säsongen var när jag vann Häverödalssprinten förra helgen, sa Kristian.

– Närmast ska jag köra SM uppe i Östersund och jag ska köra alla distanser. Friska takter av talangen från Vendel.

Den här tävlingen var också en observationstävling för både Kalle Anka och Folksam Cup.

Riksfinalerna för dessa klasser som gäller för 13-14 respektive 15-16 årsgrupperna går i Sveg 24-26 februari (Kalle) och i Junsele 9 -11 mars (Folksam).

Av NU-åkarna lyckades Oliver Angelsiöö, Storvreta bäst i H 13-14. Frida Lögdberg IK Rex och Alva Karlsson körde bäst i D 13-14. I klassen H 15-16 var som vanligt en tuff fajt mellan dels tvillingbröderna Joel och Isak Häggström Storvreta och dels Linus Öhman Tierp och Joakim Wretling tävlande för IK Rex.

Det var Linus som skötte farthållningen de första två varven. Men sedan var det tvilingarna som var i spets.

– Jag ville att någon annan skulle dra. Men ingen annan kom fram så jag fick fortsätta,sa en lite småilsken Isak.

Men det var Joel som fick försvara familjeäran när han tog hem spurten före Joakim och Isak. Men det var tufft, fyra man inom bara tre(!) sekunder.

– Jag tappade skidan på andra varvet och fick jobba hårt för komma i kapp,berättade Joakim.

– Jag hade varken bra fäste eller glid, sa en besviken Linus Öhman, som tvingades släppa ute på sista rundan men spurtade härligt och tog sig in som fyra bara sekunden efter Isak.

Elin Karlsson Borgen lyckades bäst av Uppläningarna i D 15-15, men fick ge sig med en sekund i spurtstriden mot Sundbybergs Malin Börjesjö.

Utöver klubbar från Uppland fanns också åkare från Sundbyberg, Täby och Nacka med tävlingen.

En lyckad distanspremiär och nu fortsätter Storvreta genom att på lördag arrangera UDM i samma spår vid Skogsvallen.

Sören Åkerman

Tel. 026-15 93 80

sporten@gavlenyhetsbyra.se

Mer läsning

Annons