Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En legendar borta

/
  • Sven Tumba Johansson under OS 1964. Han hann bli en legendarisk hockeyspelare innan karriären fortsatte med annat.

Ishockeylegenden Sven Tumba är död, bekräftar en av hans söner för TT. Han blev 80 år gammal.

Annons

Han avled omkring klockan fyra på lördagen på Danderyds sjukhus norr om Stockholm, enligt Expressen. Då hade han varit sjuk en tid.
Sven Tumba utsågs 1999 till svensk ishockeys bäste spelare genom tiderna. Han var med och tog tre VM-guld, 1953, 1957 och 1962, och han spelade i fyra OS-turneringar. Det blev brons 1952 och silver 1964. Han har fortfarande målrekordet i Tre Kronor, 186 mål på 245 landskamper mellan 1950 och 1966. Han spelade för Djurgården under sin aktiva karriär, mellan 1950 och 1968, förutom en kort tid i Quebec och en avslutande säsong i Malmö i division 2.
Sven Tumba spelade också fotboll för Djurgården och hade även landslagsmeriter i fotboll.
Föregångare inom golf
Tumba växte upp på Stora Essingen i Stockholm som Sven Johansson. Han bodde även en tid i Tumba och fick därför smeknamnen "Tumba" som han sedan valde till efternamn.
Efter hockey- och fotbollskarriären satsade Sven Tumba på golf. Han tillhörde i flera år den svenska eliten och var, enligt Svenska golfförbundet, "golfens idéspruta nummer 1". Tumba startade en ungdomsturnering 1969 och Scandinavian Enterprise Open (SEO) 1973, den första stora internationella proffstävlingen i Sverige och föregångaren till dagens Europatourtävling Nordea Masters. Han skapade en av de främsta golfbanorna i Sverige, Ullna, och byggde en inomhushall för golfträning. Han byggde dessutom Moskvas första golfbana 1988.
"Ingen enskild person har betytt mer för golfsportens utveckling i Sverige. Vi har Sven Tumba att tacka för mycket", säger Christer Bergfors, ordförande i Svenska golfförbundet till Golf.se.
Inför Sven Tumbas 80-årsdag instiftade golfförbundet Sven Tumbas Innovationsfond, som årligen ska dela ut ett stipendier till kreativa och innovativa personer inom golfsporten.
Startade TV-pucken
Det är inte enbart inom golfsporten som Sven Tumba visat sin uppfinningsrikedom. Redan 1957 var han med och startade regionlagsturneringen för ungdomar, TV-pucken. Och efter att ha rest runt i Sydafrika startade Sven Tumba 2006 Sports for Education som via medel från en fond ger barn i Sydafrika möjlighet att gå i skola.
För några år sedan behandlades Sven Tumba för prostatacancer och i vintras genomgick han en höftoperation. I en intervju med TT-Spektra, som gjordes i somras, sade Tumba att han alltid har rest sig efter motgångar.
– Kraften kommer från att jag vet att jag alltid har lyckats med det, sade han.
I intervjun sade han också att det inte var sina idrottsprestationer som han ville bli ihågkommen för, utan något annat:
– Som någon som gladde svenska folket med sina grejer.

Mer läsning

Annons