Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lag utan framtid är snart utarmat på nytt

Annons

Det handlar självklart om pengar. Det gör det nästan alltid.

Ryssarna betalar oerhört mycket pengar och jag har full förståelse för Brynäs usla ekonomi ”tvingar” dem att låna ut Pavel Brendl till Torpedo Nizhny Novgorod i den ryska KHL-ligan.

Därmed tror man sig rädda det ekonomiska läget. Men det är bara temporärt, ett lag utan framtid är rätt snart ekonomiskt utarmat på nytt.

Brendl är Brynäs ende lysande storstjärna. Utan Brendl är Brynäs ett medelmåttigt lag som åter igen får kriga för sin överlevnad.

Att göra sig av med Pavel Brendl är ett sportsligt självmord.

Reaktionerna från fansen lät heller inte vänta på sig efter att nyheten blev utlagd på AB:s och GD:s hemsidor. Fansens dom var hård men fullt befogad.

40 mål försvinner till den ryska KHL-ligan.

Hur många medlemskort som rivs är betydligt fler.

Beskedet om att Brendl lämnar Brynäs kom som en chock.

Det kan inte vara sant. Är det 1 april..? Nä, inte det. Måndagen 9 juni visar redaktionens almanacka och det blir en dag att minnas.

Den dag då Brynäs gav upp sina sportsliga ambitioner och framtidtro. Den 9 juni beslutade man att rädda ekonomin men att ge upp det sportsliga målet – slutspel.

Först blev jag besviken.

När besvikelsen lagt sig blev jag förbannad.

Jag har som reporter och krönikör bevakat Brynäs sedan 1976 och jag har aldrig känt mig så bedragen, så lurad och sviken.

Här trodde jag... Ja, jag trodde faktiskt att Brynäs skulle kunna göra ett hyggligt avstamp efter fiaskot 2007–08 och med en sund spelarfilosofi få oss hockeyälskare att se framtiden ljus.

Men nu funderar jag bara på hur Micke Sundlöv tänkt sig den här säsongen..?

Tänker han sig att Lasse Jonsson ska blir den som tar över målskyttet efter Brendl, eller...?

Det är ett tufft vågspel för att rädda ekonomin. Försäljningen av Brendl andas panik och rädsla. I stället för en långsiktig handlingsplan för att säkerhetsställa ekonomin skickar man Brendl till Ryssland för att snabbt sudda ut de negativa siffrorna i bokslutet.

Jag förstår att ekonomin måste räddas. Men jag är motståndare till valet av tillvägagångssätt. Jag tror nämligen att det blir väldigt dyrköpt.

Sundlöv säger att ”man inte kan säga nej till ryssarnas bud.”

Anledningen är att man får så ”gräsligt mycket pengar” och att man inte kan stoppa en spelare som vill flytta för att bli ”ekonomiskt oberoende.”

Men, hallå där herr sportchef.

Tillhör inte det här sportens vardag. Att ge och att ta. Att vinna och att förlora.

Visst kan jag tycka synd om Brendl att han missar ”så väldigt mycket pengar”, men Sundlövs förbannade skyldighet mot klubben, fansen, hockeydiggarna i allmänhet och medlemmarna i synnerhet, är att se till Brynäs IF:s bästa.

Inte att vara någon sorts agent för Brendl.

Ett oerhört bakslag för Brynäs och ännu ett misslyckande för Sundlöv som sportchef.

Vad säger Sundlöv den dagen han står där med baken bar, oj, oj, det hoppas jag slippa vara med om, när Brynäs flyttats ner i allsvenskan för första gången i historien.

Tar han ansvaret för handlingen måndagen den 9 juni som gjorde degraderingen möjlig?

Bestört ser jag Micke Sundlövs oförmåga att hålla ihop ett slagkraftigt lag.

Att Linköping hyr ut två landslagsspelare till Ryssland är en sak.

En förening med ekonomiskt tyngd med förmåga att ersätta Mårtensson och Weinhandl med nya spelare av landslagsklass.

Något Brynäs saknar.

Brendl går inte att ersätta när man har den ekonomin man har.

I stället får man ett halvtaskigt lag, besvikna fans och fortsatt tomma läktare i Läkerol Arena.

Hipp, hurra vilken kul säsong det blir.

Vad jag gärna skulle veta nu är vad spelarna säger.

Jag är också intresserad av om styrelsen krävt en försäljning av Brendl och kört över Sundlöv. Om det förhåller sig så behöver Brynäs en ny sportchef.

”Vad jag gärna skulle veta nu är vad spelarna säger. Jag är också intresserad av om styrelsen krävt en försäljning av Brendl och kört över Sundlöv. Om det förhåller sig så behöver Brynäs en ny sportchef.”

Mer läsning

Annons