Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falk hjälper Bäckis i sommar

/
  • Nicklas Bäckström trivs hemma i Gävle på sommaren – och tränar redan nu för att kommande säsong ska bli bättre än den gångna då han bara gjorde 65 poäng i grundserien jämfört med 101 den förrförra. Men i morgon är det golf som gäller, då den egna årliga välgörenhetstävlingen spelas på Gävle golfbana.

Nicklas Bäckström har sommarlov igen. Eller lov och lov. Han tänker träna hårdare än någonsin – och han gör det med nye fystränaren Sebastian Falk. Mellan träningspassen fick Sporten en pratstund med en revanschsugen NHL-stjärna.

Annons

1) Det har gått en månad sedan säsongen tog slut för dig och Washington. Du har fått lite distans. Hur är läget med tummen, den som tvingade dig att tacka nej till VM efter slutspelet?

– Den fick läka själv, dom kunde inte göra något annat åt det. Förutom frakturen så rök ju ligament och allt. Men nu känns den mycket bättre. Jag har fått tillbaka känseln och så där, kan röra den bättre nu.

2) Hur mycket påverkade den här skadan dig egentligen?

– Det är klart det påverkade, och det är klart man önskat att man varit hundraprocentig. Men det är så här i hockey, man råkar ut för skador. Det är sånt man får leva med.

– Det var ju inte som att man brutit foten och inte kunde åka skridskor. Men det är lite surt med en sån här slags ”mellanskada”, som kommer med sju-åtta matcher kvar till slutspelet. Men det är inget att göra åt nu.

3) Hur ser du på din säsong? Du gjorde betydligt mindre poäng än den förrförra.

– För min egen del så är det ju mycket statistiken som räknas, så är det ju. Men som lag tycker jag verkligen vi gjorde en helt okej grundserie. Vi förbättrade försvaret, och det leder ju i stort sett automatiskt till att man gör färre mål framåt. Det var ju med avsikt.

– Och jag tycker att det fortfarande kändes bra för oss mot Rangers. Men sen kom Tampa – och jag måste säga att dom lurade oss helt med sitt sätt att spela. Vi hade inget motmedel mot det. Vi kunde inte riktigt fixa det, ändra och lösa det problemet. Sen hade dom en målvakt också, som stod på huvudet ibland och stoppade oss.

– Det är lite irriterande faktiskt. Frustrerande.

4) Vad är det som fattas för er?

– Jag vet inte om jag ska vara ärlig. Vi försökte spela mer defensivt som sagt. Alla måste bidra tillsammans i ett slutspel, samtidigt som man måste ha en riktigt bra målvakt. Sen behöver man lite flyt också. Och spelare som jag måste prestera bättre.

– Men det är lite så, utan att komma med nån ursäkt, att motståndarna sätter ju också sina bästa defensiva spelare mot toppkedjorna. Särskilt i ett slutspel. Jag pratade lite med Jason Arnott om det här, han har ju varit med i många slutspel. Och när motståndarna lyckas stänga av spelarna som ska producera måste andra också kliva fram och prestera.

– Men som sagt, jag borde presterat bättre. Det är lite frustrerande, det måste man säga.

5) Samtidigt är det väl något du kan dra nytta av nu. Du måste vara mycket motiverad att träna ännu hårdare.

– Självklart är det så. Jag har redan nu hunnit köra två veckor här hemma. Det är fysträning måndag till fredag, och sen kör jag andra aktiviteter under helgerna. Lite tennis och såna saker.

6) Och du försäsongstränar alltså inte längre tillsammans med Anders Bergström, utan med hjälp av gamle skrinnaren Sebastian Falk.

– Ja, jag och Anders körde tillsammans i fyra år, och han har verkligen hjälpt mig med jättemycket. Men jag kände att det var dags för något nytt, så jag tog kontakt med Sebastian. Han har kört med Brynäs en del tidigare och jag har hört att det varit bra. Så nu kör jag med honom ute i Sandviken, de har en riktigt bra anläggning där ute i Göransson Arena.

– Det här känns som rätt beslut för mig nu.

7) Vad lägger du fokus på?

– Jag vill förbättra skridskotekniken, det är det vi jobbar med. Inte för att man kanske använder exakt samma teknik när man åker distansskridsko som när man spelar hockey, men det är ungefär samma grejer man jobbar med under försäsongen. Och Sebastian verkar jätteduktig och har mycket kloka grejer för sig.

– Sedan handlar det mycket om spänst och explosivitet också, och balans, sånt som jag tycker jag behöver.

8) Några andra planer i sommar?

– Nej, inget särskilt. Jag ska mest bara vara hemma.

9) Har allt blivit som du önskade hemma i huset?

– Ja, det får man säga. Det har blivit bra. Det är många som är intresserade och nyfikna. Det har jag förståelse för.

10) Det här med att ge namnet till ishallen i Valbo, vad kan du säga om det?

– Inte så mycket än så länge. Vi får se lite hur det ser ut med det. Men det skulle vara jättekul, absolut. Men inget är klart än. Vi får se.

Mer läsning

Annons