Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallskärm Gefles Johan Karlsson dubbel nordisk mästare

SM och Nordiska Mästerskapen i Canopy Piloting eller Swooping, som det kallas till vardags, avgjordes söndag-tisdag på Gryttjoms flygfält, Tierp. Hoppare från två svenska klubbar samt från Norge, Finland och Danmark kom till start. Fallskärm Gefles Johan Karlsson vann Distans och Hastighet och kom totalt 4:a på SM och 6:a på NM.

Annons

SM och NM i Swooping blev en tre dagar lång väntan p.g.a. för hårda vindar. Det var under lång tid 10-12 m/sek och reglerna och säkerheten kräver att det är högst 5 m/s i Precision och max 7 m/s i övriga delgrenar. Man kunde bara genomföra en omgång per delgren, totalt tre hopp, men det räcker för att få SM/NM-status på tävlingen.

Johan Karlsson, Fallskärm Gefle, tog hem tvåguldmedaljer på NM i Canopy Piloting och gjorde 70,83 km/tim i Hastighet och110,01 meter i Distans.

Just nu jobbar Johan på det norska ”Rikssentret for fallskjermidrett”, som ligger på ØstreÆra, i Hedmark, ca. 20 mil norr om Oslo.

– Jo, jag är anställd av Oslo Fallskjermklubb, utbildar elever och videofilmar tandemhoppning. Det blir ju mest jobb under sommaren och tyvärr alltför lite swoopträning. I Norge har man ingen pond (vattenfylld yta) där man kan träna att flyga fort och långt. Ev. får man klartecken till att gräva en pond i höst och då kan jag träna varje dag, fortsätter han.

Är du nöjd med din tävlingsinsats denna gång?

– Zon-Precision blev ju kass, men både Hastighet och Distans är jag kanonnöjd med, säger Johan.

Johan Karlsson, Fallskärm Gefle, nybliven svensk och nordisk mästare i Canopy Pilotin.

– Jag vann ju i två delgrenar och gjorde 70,83 km/tim i hastighet och 110,01 meter i Distans, Zon-Precision är det nog bäst att glömma snabbt. I totalen kom jag 4:a på SM och 6:a på NM, vilket är OK, men inte mer.

Nuväntar årets sista och viktigaste tävling för Johan Karlsson. Den 19-27 augusti går VM i Farnham, sydöst om Montreal, Kanada. Johan är en av tre svenskar som är uttagna i landslaget.

Mer läsning

Annons