Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fia brinner för sin badminton – och vann ju lätt i Stålfjädern

/

Hon har fortfarande glöden i ögonen och aldrig har väl smeknamnet "Stål-Fia" passat bättre än nu.
40-åringen gjorde rent hus i hemmatävlingen Stålfjädern och blev uppgraderad till Elitklassen på köpet.
– Det är veteran-SM i april som gäller, säger Fia Strömgren och skrattar.

Annons

Badminton har varit hennes sport sedan hon startade i Hofors i början av 1980-talet. När satsningen var som störst var Fia topp-10 i Sverige på ungdomssidan i sin åldersklass – och än har hon inga större besvär att läxa upp betydligt yngre motståndare på planen.

– Nja, jag är glad så länge kroppen håller och det här är ju väldigt roligt. Vi har ganska precis 200 starter i årets upplaga av Stålfjädern och det känns riktigt bra.

För helt enkelt är det inte för en redan liten sport att få ungdomarna att börja spela. Konkurrensen är stor och framför allt på tjejsidan är det problem med rekryteringen.

– Hofors har ju lagt ner sin verksamhet på grund av både spelar- och ledarbrist vilket känns väldigt tråkigt. Speed i Gävle finns kvar och är här med några stycken och vi i Sandviken kämpar på. Det känns ändå som att vi har någonting på gång och ungdomsverksamheten ser rätt bra ut.

Fia är dessutom en badmintonmorsa som har både 12-åriga dottern Alva och 10-åriga sonen Gustav med i Sandvikens BK:s färger.

– Det var mycket tack vare dom jag startade om igen efter ett uppehåll på fem-sex år. Det är kul att vi kan träna och tävla tillsammans här och vi är ett gäng som försöker hjälpa till med alla barn som vill spela, säger Fia.

Flera av ungdomsklasserna i Stålfjädern som spelades under de här två helgdagarna var välfyllda av deltagare både från regionen och även lite längre ifrån. Totalt var det 25 klubbar som var på plats och imponerande 443 matcher avgjordes.

Då behövdes de 12 banorna inne på Jernvallen för att alla matcher skulle kunna avgöras och på lördagen var även Söderskolan spelplats.

Så visst behövs den klassiska tävlingen i Sandviken för sporten. På frågan hur många gånger hon har spelat just Stålfjädern blir hon svarslös.

– Ja, du. Ingen aning faktiskt. Men den har ju funnits länge länge jag har varit aktiv i badmintonsporten. Men det är klart att några år har det blivit just här hemma.

Två nya segertitlar blev det också. I damernas A-klass tog hon hem vinsten förstås i kamp med alla unga tjejer och sedan spelade Fia hem dubbeltiteln också i par med klubbkompisen Sofia Broberg.

Alla segrar gjorde att hon klev upp i rankingen till Elit. Men hon kallar sig veteran ändå och det är där hon gärna spelar när det drar ihop sig till större tävlingar. I höstas var hon med i veteran-VM som spelades i Helsingborg.

– Det gick väl inte så bra men det var väldigt roligt. Nu har jag klivit upp från 35-årsklassen till 40+ och där är det SM i Borlänge i april som jag siktar på. Vi får väl se hur jag står mig i konkurrensen där. Det blir säkert tufft – men det gillar jag också när matcherna blir jämna och täta, avslutar Fia.

Mer läsning

Annons