Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formation Skydiving satte nytt svenskt rekord i storformation

/

270 svenska hoppare träffades i lördags i Karlsborg. De skulle fira att Svenska Fallskärmsförbundet fyllde 60 år. Och vad var då inte lämpligare än att flyga ihop en 60-manna frifallsformation? Det gjorde man enkelt och inte bara en gång, utan två!

Annons

De 60 hopparna kom till hoppfältet utan att alla hade hoppat tillsammans förut. Några träffades för en månad sedan och testflög den s.k. basen, de som ska ligga närmast mitten.

Andra hade provat på mindre formationer under sommaren. Alla hopparna hade dock fått redan på vilken position de skulle ha i formationen, de fick se hela formationen på papper och fick veta i vilken ordning man skulle hoppa ur planet. Försvarsmakten hade mycket lämpligt lagt in en övning samtidigt. Planet, en Hercules C-130, tar ju ända upp till 80 hoppare.

Två hoppare har anknytning till Gävle, Martin Bäcklin, uppvuxen i Östanbäck, Valbo, och Johan Hansson, som arbetar på Gävle Sjukhus. Johan, som är en ytterst meriterad hoppare och även organisatör både i Sverige och utomlands, var även en av fyra coacher för eventet.

– Det var fantastiskt att få vara med på detta arrangemang, säger Martin Bäcklin. Vilken inramning! Försvaret har verkligen ställt upp för oss och Fallskärmsförbundet hade organiserat en massa runt omkring. Vi hade bara tre hopp på oss för att lyckas. Redan i första hoppet så satte vi ihop alla 60.

– Det fanns även med fyra fotografer, som videofilmade allt, och som efter landning överlämnades till domarna, som hade i uppdrag att besluta om att allt hade gått rätt till och att alla grepp hade satts på ett förväg bestämt sätt.

Sedan så bestämde gruppen sig för att försöka sätta samma hopp plus att lägga på ytterligare en formation. Svårt, eftersom man bara hoppade från 4 000 meter tiden är då begränsad till att allt måste sitta perfekt efter ca 45 sekunder.

– Det gäller att snabbt sätta första formationen och att samtliga måste släppa sina grepp, för att sedan bygga en ny formation. Även detta lyckades vi med, säger Martin. Jag är både lycklig och stolt att ha fått vara med, ett minne för livet.

– Dessutom så utjämnade jag ställningen till 1-1 i kampen om att bli årets bästa skydiver i Valbo. Emil Einarsson från Bäck, vann SM i FS-4 i förra månaden. Nu kommer avgörandet troligtvis att ske på DM Region norra i oktober. Den kampen är ju trots allt viktigast, avslutar Martin Bäcklin.

Mer läsning

Annons